Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief van het Florence Nightingale Instituut.

Bekijk dit dossier

Nieuws

Het laatste nieuws van en over het Florence Nightingale Instituut vind je hier.

Bekijk dit dossier

Over het FNI

Het FNI is het kenniscentrum voor de geschiedenis van de verplegende en de verzorgende beroepen.

Bekijk dit dossier

Steun ons

Om ons mooie werk voort te zetten, kunnen wij niet zonder jouw steun. We krijgen namelijk geen subsidie van de overheid.

Bekijk dit dossier

Winkel

Ontdek mooie kado's en zorggerelateerde give-aways in Florence's webwinkel.

Bekijk dit dossier

Contact

Bekijk dit dossier

Nieuwsbrieven

Elke maand nieuws, columns en blogs over de historie van de verpleging en verzorging. Ook interessant voor docenten en studenten MBO en HBO. De nieuwsbrief van het Florence Nightingale Instituut verschijnt maandelijks. Wil je ook op de hoogte blijven van de geschiedenis van de verpleegkunde? Meld je aan voor de nieuwsbrief via info@fni.nl

Meld je aan voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief van het FNI verschijnt elke twee maanden.

Meld je aan door een mail te sturen naar fni@venvn.nl

<
>

Nieuwsbrief December

 

Bekijk hier de nieuwsbrief van december 2022.

<
>

Nieuwsbrief September

 

Bekijk hier de nieuwsbrief van september.

<
>

Nieuwsbrief Mei

 

 

Bekijk hier de nieuwsbrief van mei.

<
>

Nieuwsbrief Februari

 

Lees hier de nieuwsbrief van februari 2022. 

<
>
2021

Nieuwsbrief Oktober

 

Lees hier de nieuwsbrief van Oktober 2021.

<
>

Nieuwsbrief Augustus

 

 

Lees in hier de nieuwsbrief van augustus 2021 en blijf op de hoogte van de laaste nieuwtjes omtrent de geschiedenis van de verpleging en verzorging! 

<
>

Nieuws

In dit nieuwsdossier vind je het laatste nieuws van en over het Florence Nightingale Instituut. We houden je op de hoogte van relevante ontwikkelingen, maar ook van nieuwe themadossiers op deze website.

2019

‘Van geschiedenis word je niet slimmer, wel wijzer’

Op 10 oktober j.l. nam Nannie Wiegman, directeur en grondlegger van het Florence Nightingale Instituut, afscheid. Ter gelegenheid van haar vertrek interviewde TvZ haar over haar missie en loopbaan bij het FNI.


Lees het interview 

Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ, verpleegkunde in praktijk en wetenschap, 2019, nr.5.

<
>

In uniform

In dit dossier gaat het over witte schorten, kekke kapjes en kleurige broekpakken.

Bekijk dit dossier

Wat vindt de dokter van de regieverpleegkundige?

TvZ - De lancering van de overgangsregeling Wet BIG II op 5 juni door minister Bruins had een succes moeten worden. Het bleek een kolossale miscalculatie.

 

Lees hier het hele artikel

 

Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ, verpleegkunde in praktijk en wetenschap, 2019, nr.5.

<
>

Van opvoedster tot gespecialiseerd kinderverpleegkundige

TvZ - Sociale ellende, armoede en hoge kindersterfte waren de aanleiding om vanaf 1860 kinderziekenhuizen op te richten. 

Lees hier het hele artikel

 

Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ, verpleegkunde in praktijk en wetenschap, 2019, nr. 3.

<
>

Verpleegkundig leiderschap moet terug in het Bestuur

TvZ- Het was Frederike Meyboom, verpleegkundig leider pur sang, al in 1970 een doorn in het oog dat het ijzersterke duo: de verpleegkundige als adjunct-directrice en de geneesheer als directeur, na een eeuw lang goed gefunctioneerd te hebben, steeds vaker van samenstelling veranderde.

Lees hier het hele artikel

Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ, verpleegkunde in praktijk en wetenschap, 2019, nr. 1.

<
>

Katholieke ziekenzorg

Katholieke religieuzen verpleegden zieken vanuit roeping en hadden tot de jaren ‘60 een belangrijk aandeel in de ziekenverpleging.

Bekijk dit dossier

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief van het Florence Nightingale Instituut.

Bekijk dit dossier

Over het FNI

Wie meer wil weten over de historie van de verpleging en verzorging is bij het FNI aan het juiste adres. Als kenniscentrum stimuleren we (wetenschappelijk) onderzoek naar de geschiedenis van deze prachtige beroepen. We ontwikkelen educatieve modules voor zorgstudenten en delen het erfgoed met behulp van beelden en verhalen. Dat doen we op geheel eigentijdse wijze .

Over ons

Het FNI is het (online) kenniscentrum voor de geschiedenis van verpleging en verzorging. Het FNI is onderdeel van beroepsvereniging V&VN. Je kunt op deze website terecht voor informatie over die geschiedenis. Ook zijn we regelmatig in het land te vinden. Het FNI heeft geen bezoekerscentrum. Het FNI stond tot 2020 bekend als het Florence Nightingale Instituut. De naam Florence Nightingale (1820-1910) is gekozen als eerbetoon aan de visionaire grondlegster van de verpleegkunde. Zij formuleerde de basisprincipes van verplegen en verzorgen en legde die vast in het nog steeds actuele boekje ‘Notes on Nursing’.

<
>
<
>

Missie

Het FNI onderzoekt, verzamelt en draagt kennis uit over de geschiedenis van de verpleegkundige en verzorgende beroepen. We stimuleren en doen onderzoek, bieden educatieve opdrachten aan en presenteren op allerlei manieren het verpleegkundig erfgoed.

<
>

Beroepstrots

Wij willen een bijdrage leveren aan de beroepsverdieping en -trots van verpleegkundigen en verzorgenden. Hoe? Door hen te laten zien in welke traditie zij staan.

<
>

Educatie

Wij bieden educatieve modules rond allerlei thema’s uit de rijke geschiedenis van verpleging en verzorging. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor studenten Verpleegkunde op HBO- en MBO-niveau.

<
>

Reacties


De eerste evaluaties zijn binnen. Deze mooie reactie kregen we binnen van een docent van een groot ROC: "Rond 12 mei heb ik met plezier gebruik gemaakt van de opdrachten betreffende de geschiedenis van de verpleging. De opdrachten waren op het juiste niveau geschreven en sloten goed aan. Wij waren er in het team blij mee! Ik heb niet direct veel tips. Alleen maar een top! Het scheelde in de werkdruk..."

Onderzoek

Wij bevorderen historisch onderzoek door kennis over de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen te stimuleren, faciliteren en te publiceren.

 

<
>

no nurses no future

<
>

Cultureel erfgoed

Wij dragen zorg voor behoud, beheer, documentatie en tentoonstellen van het verpleegkundig en verzorgend cultureel erfgoed. Dat doen we op deze website aan de hand van themadossiers en door het land in de vorm van mobiele exposities en speciale events. Het FNI beheert in totaal zo’n 1.500 verpleegkundige objecten. Topstukken zijn de originele handtekening én brief van Florence Nightingale en het popje van zuster Antje Stieltjes. Maar ook egodocumenten van zo’n 150 individuele verpleegsters die bestaan uit puntenboekjes, diploma’s en enkele dagboekjes. Onze insignecollectie telt maar liefst 800 insignes. Ieder insigne is aan de achterzijde voorzien van een uniek registratienummer. Hierdoor is te herleiden van wie het insigne is geweest en waar het diploma is behaald. 

Ieder insigne kent zo z’n eigen unieke verhaal en die verhalen willen wij graag voor jou ontsluiten. Om het erfgoed in zijn juiste context te plaatsen, zoeken wij, waar nodig, aansluiting bij andere collecties. Denk aan aan particuliere collecties of aan andere (internationale) musea. Voor ons staat niet zozeer de collectie zelf centraal, als wel het verhaal dat achter ieder object schuil gaat. Want juist die verhalen vertellen iets over het leven van die unieke verpleegkundige of verzorgende en dat houdt onze geschiedenis levend.

<
>

Steun ons

Om onze missie uit te dragen en ons mooie werk voort te zetten, kunnen wij niet zonder steun. We hebben jouw hulp hard nodig. Je kunt ons op verschillende manieren steunen. Als particulier, als zakelijke donateur of als sponsor, afgestemd op jouw interessegebied en wensen. Doe je mee?

Ja, ik word Vriend

Als Vriend van het FNI blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van de historie van de verpleging en krijg je ook een mooi welkomstgeschenk! En dat voor maar 22,50 per jaar.

Mail naar fni@venvn.nl voor meer informatie.

<
>

Word nu Vriend!

Vind je ook dat we samen verantwoordelijk zijn voor de geschiedenis van verpleging en verzorging?

Word dan Vriend van het Florence Nightingale Instituut!

 

 

Maak € 22,50 over op rekening NL68 INGB 0006727492 van het Florence Nightingale Instituut te Culemborg o.v.v. Vriendenbijdrage 2020

Stuur daarna je adresgegevens naar info@fni.nl dan ontvang je snel je welkomstcadeau!

<
>

Doe je mee?

Als onafhankelijk instituut financieren wij onze activiteiten met lezingen, pop-up exposities en donaties. Jouw hulp kunnen we daarbij niet missen! Je kunt ons steunen als vriend, als zakelijk donateur of als sponsor, afgestemd op jouw interessegebied. Je bijdrage helpt ons de geschiedenis van de verpleging en verzorging uit te dragen, de website te beheren, educatie te verzorgen en het cultureel erfgoed te promoten. Doe je mee?

<
>

ANBI Gegevens 2022

 

 

  • Bekijk hier de actuele ANBI gegevens van het FNI.
  • Bekijk hier het activiteitenverslag van 2022. 
  • Bekijk hier het actuele beleidsplan van FNI. 
<
>

Culturele ANBI-status

Het Florence Nightingale Instituut heeft de zogenaamde ‘Culturele ANBI-status. Dat betekent dat wij door de fiscus zijn aangemerkt als een goed doel met een culturele status. Dit betekent extra fiscaal voordeel voor personen die ons een gift geven. De gift is dan tegen 125% aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Je mag je gift aan ons met 25% verhogen in je aangifte inkomsten-belasting. Bij je aangifte later moet je dat dus niet vergeten! Een beperking in de giftenaftrek is dat er een drempel geldt van 1% van je inkomen. Als je dus weinig giften hebt kan de fiscale aftrek gering of zelfs nul zijn.


<
>

Periodieke schenking

Wil je je schenking fiscaal zo optimaal mogelijk maken? Dat kan er een zogenaamde periodieke gift te maken. In dat geval geldt voor de fiscale aftrek geen drempel en mag je de gehele gift fiscaal aftrekken. Dat betekent dat de fiscus 40% tot zelfs 65% meebetaalt. Er gelden wel een aantal voorwaarden:

  • De gift moet minimaal een keer per jaar worden gedaan
  • De gift moet minimaal 5 jaar achter elkaar worden gedaan voor hetzelfde bedrag
  • De gift mag tussentijds niet worden gestopt, behoudens bij overlijden van de schenker of het verliezen van de ANBI status van de ontvangende instantie.



Je hoeft sinds 2014 niet meer apart naar de notaris. De belastingdienst heeft een modelovereenkomst opgesteld, die kan worden ingevuld en worden ondertekend door jou en het FNI. Wij helpen je daar graag mee. Hier is de overeenkomst

<
>

Rekenvoorbeeld periodieke gift

Hieronder vind je enkele rekenvoorbeelden om het belastingvoordeel van een periodieke schenking te laten zien.

  • Je schenkt jaarlijks €50 aan het FNI. Je aftrekpost wordt dan €62,50 en er geldt geen drempel. Bij een belastingtarief van 40% kost de gift je netto €25 terwijl het FNI wel €50 ontvangt.
  • Je schenkt voor 5 jaar €500 per jaar. Je aftrekpost wordt dan €625. Bij een tarief van 40% kost de gift je netto dus €375, terwijl het FNI €500 ontvangt. Bij een tarief van 52% kost de gift je €325, terwijl het FNI €500 ontvangt.
  • Je schenkt voor 5 jaar €1000 per jaar. Je aftrekpost wordt dan €1250. Bij een tarief van 40% kost de gift je €500; bij een tarief van 52% kost de gift je netto €350, terwijl het FNI in beide gevallen €1000 ontvangt.
  • Je schenkt voor 5 jaar €5000 per jaar. Je aftrekpost wordt dan €6250. Bij een tarief van 40% kost de gift je €2500. Bij een tarief van 52% kost de gift je €1750 terwijl het FNI in beide gevallen €5000 ontvangt.
<
>

Steun het FNI samen met de Belastingdienst

Kortom, als je het Florence Nightingale Instituut en daarmee het cultureel erfgoed van de verpleegkunde steunt, betaalt de fiscus daaraan mee!

Onnodig te zeggen dat je gift meer dan welkom is en dat we je gift verantwoord besteden aan inhoud, aan educatie en aan digitalisering.

Mocht je vragen hebben of een periodieke gift willen doen dan kun je contact opnemen via Info@fni.nl Wij denken graag met je mee

<
>

Winkel

Florence's webwinkel.

Webwinkel offline

 

Onze webwinkel is voor onbepaalde tijd buiten gebruik. 

 

Onze excuses voor het ongemak.

 

Team FNI

<
>

Meld je aan voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief van het FNI verschijnt elke twee maanden.

Meld je aan door een mail te sturen naar fni@venvn.nl

<
>

Ja, ik word Vriend

Als Vriend van het FNI blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van de historie van de verpleging en krijg je ook een mooi welkomstgeschenk! En dat voor maar 22,50 per jaar.

Mail naar fni@venvn.nl voor meer informatie.

<
>

Contact

Adresgegevens

FNI
Industrieweg 6B
4104 AR Culemborg

T 06 578 892 53
fni@venvn.nl

 

Rekeningnummer
NL68 INGB 0006727492

<
>

Contact

Heb je een vraag aan het FNI? Kijk dan eerst of je het antwoord kunt vinden bij onze FAQ. Staat het antwoord er niet bij neem dan contact met ons op via fni@venvn.nl

<
>

Meld je aan voor de nieuwsbrief

De nieuwsbrief van het FNI verschijnt elke twee maanden.

Meld je aan door een mail te sturen naar fni@venvn.nl

<
>

Over het FNI

Het FNI is het kenniscentrum voor de geschiedenis van de verplegende en de verzorgende beroepen.

Bekijk dit dossier

Einde dossier

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft