Kitty Verbeek (1919–2007)

Bekijk dit dossier

Bets Bilgen (1906-1996)

Bekijk dit dossier

Top 25

Stoere vrouwen en een man in de zorg. Onze top 25 van vastberaden en doortastende verpleegkundigen.

Bekijk dit dossier

Hall of Fame

Wie hebben het beroep van verpleegkundige en verzorgende groot gemaakt? Een overzicht van krachtige voorlopers...

Bekijk dit dossier

Kitty Verbeek (1919–2007)

Catharina Anna Maria (Kitty) Verbeek was een internationale professional met een duidelijke visie op het verpleegkundig vak en een hart voor de praktijk. Opleidingen voor leidinggevenden, opgericht in de jaren ‘70, zijn voor een groot deel het resultaat van haar overtuigingskracht.

Kitty Verbeek (1919-2007)

Kitty Verbeek was een internationale professional met een duidelijke visie op het verpleegkundig vak en een hart voor de praktijk. Opleidingen voor leidinggevenden, opgericht in de jaren ‘70, zijn voor een groot deel het resultaat van haar werk.

<
>

Opleiding

Catharina Anna Maria (Kitty) Verbeek werd op 28 mei 1919 in Velsen geboren. In 1939 begon zij de opleiding tot de psychiatrische verpleegkunde die zij in 1942 afrondde. Zoals veel meisjes in die tijd, ging Kitty Verbeek vooral de verpleging in om haar ouderlijk huis te ontvluchten. Haar keuze voor de psychiatrische verpleging kwam voort uit de wens om gevoelens van mensen beter te begrijpen. In de oorlogsjaren volgde ze de opleiding tot A verpleegster in het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam en in 1946 haalde ze daar haar kraamaantekening bij.

<
>

Eindexamenklas van Kitty Verbeek na het behalen van het B-diploma in Provinciaal Ziekenhuis Santpoort, juni 1942

<
>

Diploma A van Kitty Verbeek

Het Wilhelmina Gasthuis te Amsterdam was tijdens de Tweede Wereldoorlog omgedoopt in Wester Gasthuis, deels in gebruik als Luftwaffenlazarett. Op 25 november 1944 is het diploma aan Kitty Verbeek uitgereikt.


Periode
  • 1944

<
>

Naar het buitenland

Kitty Verbeek werkte van 1946 tot 1952 in het buitenland. In Parijs maakte ze in het All American Hospital kennis met de Amerikaanse manier van verplegen. Verpleegkundigen werkten in teams, waarbij één verpleegkundige verantwoordelijk was voor vier of vijf patiënten. In Londen werkte ze in de psychiatrie en vervolgens vertrok ze naar Egypte. In 1952 haalde geneesheer-directeur G. Kraus haar terug naar Nederland en vroeg haar om les te gaan geven in Santpoort (Noord-Holland) om de grote uitval van verpleegsters tegen te gaan.

<
>

Kitty met haar leerlingen

De foto is genomen in 1953 in het Provenciaal Ziekenhuis in Santpoort, Noord-Holland. Kitty staat tussen haar leerlingen als derde van links.


Periode
  • 1953

<
>

Engels getuigschrift van Kitty Verbeek door dr. G. Kraus

<
>

Verblijf in India

Kitty Verbeek reisde de hele wereld af om verpleegkundige congressen bij te wonen of les te geven. Het vormde een belangrijk onderdeel van haar eigen ontwikkeling als verpleegkundige en docent. Met name haar ervaringen in India waren van grote invloed hierop.

Op 35-jarige leeftijd vertrok Kitty Verbeek in verband met haar baan bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar India. Eerder ging zij namens die organisatie al naar Egypte en Libanon.

 

In India verbleef zij vijfeneenhalf jaar, om daar een post-graduate opleiding voor verpleegkundigen in de psychiatrie op te richten. Ze deed dit samen met de medewerkers van het All India Institute of Mental Health in Bangalore. Voordat ze hiermee aan de slag ging, nam ze een jaar de tijd om kennis te maken met de levensbeschouwingen en culturen in India. Hierdoor kon ze zich beter inleven in mensen met psychiatrische aandoeningen en daarmee ook de opleiding beter vormgeven.

 

Tijdens haar verblijf in India leidde ze ook verpleegkundigen op uit Pakistan, Birma (nu Myanmar) en Thailand. In geen van deze landen bestond een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige. Een aantal verpleegkundigen die zij opleidde, zouden later in eigen land een opleiding starten. In 1960 keerde Kitty Verbeek terug naar Nederland.

<
>

Bets Bilgen (1906-1996)

Bets Bilgen was een enthousiaste en praktische verpleegkundige. Doordat ze wetenschappelijke theorieën een praktische invulling wist te geven, hielp ze de verpleging als vak verder. Haar enthousiasme, haar scherpe inzicht en haar arbeidsethos waren voor velen een belangrijke inspiratiebron.

Bets Bilgen (1906-1996)

Bets Bilgen was als verpleegkundige vooral georienteerd op de praktijk. Ze wist wetenschappelijke theorieën een praktische invulling te geven, waarmee de verpleging als vak vooruit kwam. Haar scherpe inzicht en arbeidsethos waren voor velen een inspiratiebron.

<
>

Een goede basis

Bets Bilgen werd op 20 mei 1906 geboren in Den Haag. In 1928 begon ze als leerling-verpleegster in het Gemeente Ziekenhuis aan de Bergweg in Rotterdam. Haar verpleegstersopleiding rondde ze in 1932 af met het behalen van haar A-diploma. In de kraamvrouwenkliniek Frankenslag in Den Haag haalde ze in 1933 haar kraamaantekening. En het jaar daarop liep ze stage in de psychiatrische verpleging in de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Zelf zag ze deze tijd als ‘een onontbeerlijke aanvulling van de wijkopleiding die ze wilde gaan volgen’. Haar aantekening wijkverpleging haalde zij in 1935 aan de Sociale Academie in Amsterdam.

<
>

Wilhelmina Gasthuis

In 1936 trad Bets in dienst van het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam. Ze werd daar hoofd van de verpleegstersopleiding. Van 1948 tot 1954 was zij waarnemend adjunct-directrice van het Wilhelmina Gasthuis. Vanwege haar drukke baan had ze geen tijd meer om onderwijs te geven. Ze beschouwde deze functie mede als een leerproces om leerlingen en patiënten wat meer los te laten. In 1952 en 1953 vertrok Bets als voorzitster van de Vereniging van Docenten in de Verpleegkunde naar Engeland en Denemarken om daar voor de World Health Organisation de algemene verpleegopleiding en de opleiding tot docent te bestuderen.

<
>

Bets Bilgen en Kitty Verbeek

Bets Bilgen op latere leeftijd samen met Kitty Verbeek (links) in Bets' achtertuin in Groningen.


Periode
  • Van 1906 tot 1996

<
>

Kitty Verbeek (1919-2007)

Kitty Verbeek was een internationale professional met een duidelijke visie op het verpleegkundig vak en een hart voor de praktijk. Opleidingen voor leidinggevenden, opgericht in de jaren ‘70, zijn voor een groot deel het resultaat van haar werk.

<
>

Groningen

Na een periode van zes jaar als adjunct-directrice in Amsterdam werd Bets Bilgen in 1954 aangenomen voor dezelfde functie in het Algemeen Provinciaal Stads- en Academisch Ziekenhuis in Groningen. Vanaf 1962 was zij regeringsdeskundige bij de examens voor het verkrijgen van het diploma Ziekenverpleging A. Op 30 april 1966 volgde een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Een jaar later verliet ze het ziekenhuis. Ze overleed in 1996. Bij haar crematie herdacht men haar als een enthousiast, actief en praktisch persoon, een humoristische vrouw, die iets van de wereld wilde zien en een grote belangstelling had voor jonge mensen, nieuwe ontwikkelingen in het vak en andere culturen.

<
>

Pauze in Groningen

Bets Bilgen en andere verpleegkundigen tijdens een korte pauze. Bets Bilgen zit rechts op de foto in het zwart.


Periode
  • Van 1954 tot 1966

<
>

Top 25

De 130-jarige ontwikkeling van het verpleegkundig beroep heeft veel vastberaden en doortastende verpleegkundigen voortgebracht. In de meeste gevallen betreft het vrouwen, hier en daar een man. Zonder al die andere verpleegkundigen tekort te willen doen, zijn hier 25 opvallende toppers. Ze blinken uit in creativiteit, moed of belezenheid.

25 toppers in alfabetische volgorde

Claartje van Aals (1922-1943)

Claartje van Aals was van 1940 tot 1943 verpleegster in het Joods psychiatrisch ziekenhuis 'Het Apeldoornsche Bosch'. Naarmate de oorlog vorderde, kwam Claartje, van joodse huize, steeds meer in het nauw. Patienten en personeel werden op 21 januari 1943 weggevoerd.  

<
>

Cornelia (Corrie) Baas (1944-2002)

Corrie Baas was in 1991 als verpleegkundige verantwoordelijk voor de triage op de Eerste Hulpafdeling van het Rode Kruisziekenhuis te Kabul  in Afghanistan. Ondanks de dreigende situatie daar keerde ze in 1992 terug om haar werk voort te zetten. Ze kreeg op 4 februari 1994 de Florence Nightingale medaille. 

 

<
>

Jan Bastiaanse (1950-1997)

Jan Bastiaanse werkte als verpleegkundige lange tijd in het ziekenhuis, waar hij zich inzette voor Integrerend Verplegen. In 1993 werd hij de eerste directeur van het Landelijk Centrum Verpleging en Verzorging, het LCVV. Hij vond dat de oprichting van het LCVV een mijlpaal in de geschiedenis van de verpleging.

<
>

Anneke van den Bergh-Braam (1927-2014)

Anneke van den Bergh-Braam begon haar carriere als verpleegkundige. Ze studeerde vervolgens sociologie, waarna een promotie volgde. Ze werd de eerste hoogleraar Verplegingswetenschap in Nederland en produceerde diverse succesvolle leerboeken.

<
>

Bets Bilgen (1906-1996)

Bets Bilgen was als verpleegkundige vooral georienteerd op de praktijk. Ze wist wetenschappelijke theorieën een praktische invulling te geven, waarmee de verpleging als vak vooruit kwam. Haar scherpe inzicht en arbeidsethos waren voor velen een inspiratiebron.

<
>

Bien van den Brink-Tjebbes (1924-2014)

Bien van den Brink was als verpleegkundige en staffunctionaris werkzaam bij de Inspectie voor de Gezondheidzorg.  Ze ontwikkelde vanaf de jaren ’60 als eerste in Nederland een wetenschappelijke theorie over verplegen. Het begrip zelfzorg en holisme staan hierbij centraal. 

<
>

Lientje de Bussy-Kruysse (1858-1937)

Lientje de Bussy-Kruysse was een van Nederlands eerste gediplomeerde verpleegsters. Haar grote verdienste is geweest dat zij kennis over de wijkverpleging in Nederland heeft geïntroduceerd. Het Britse model was hierbij haar voorbeeld. 

<
>

Hall of Fame

Wie zijn ze, die vrouwen en mannen uit de geschiedenis die het beroep van verpleegkundige en verzorgende groot gemaakt hebben? Natuurlijk kent iedereen Florence Nightingale wel, maar al die andere ambassadeurs en voorbeelden verdienen ook onze aandacht. Hier zijn ze!

- A t/m H -

Bets Bilgen (1906-1996)

Bets Bilgen was als verpleegkundige vooral georienteerd op de praktijk. Ze wist wetenschappelijke theorieën een praktische invulling te geven, waarmee de verpleging als vak vooruit kwam. Haar scherpe inzicht en arbeidsethos waren voor velen een inspiratiebron.

<
>

Jeltje de Bosch Kemper (1836-1916)

Jeltje de Bosch Kemper werd op 28 april 1836 geboren in Amsterdam. Het was destijds niet gebruikelijk dat beschaafde meisjes werkten of studeerden. Maar Jeltje stortte zich op de verbetering van de maatschappelijke positie van vrouwen, omdat ze zich nuttig wilde maken.

<
>

Lientje de Bussy-Kruysse (1858-1937)

Lientje de Bussy-Kruysse was een van Nederlands eerste gediplomeerde verpleegsters. Haar grote verdienste is geweest dat zij kennis over de wijkverpleging in Nederland heeft geïntroduceerd. Het Britse model was hierbij haar voorbeeld. 

<
>

Marianne van Driel Krol (1920-2003)

Marianne van Driel Krol zette zich in voor één brede basisopleiding voor verpleegkundigen. Haar initiatieven op het gebied van wet- en regelgeving waren doorslaggevend voor de ontwikkeling van de verpleegkunde in de 20e eeuw.

<
>

Bep Engelberts (1898-1965)

Bep Engelberts werkte tijdens WO II als verpleegkundige in Nederlands-Indië. Daar was ze een voorbeeld voor velen en een onmisbare steun voor de artsen met wie ze werkte. Ze ontving op 17 augustus 1959 de Florence Nightingale Medaille. 

<
>

Aafke Gesina van Hulst (1868-1930)

Aafke Gesina van Hulst is de pionier van de wijkverpleging in Nederland. In 1894 begon zij in Harlingen met een vorm van wijkverpleging. 2 jaar later richtte zij een vereniging op die in 1902 aansluiting vond bij de Vereniging het Groene Kruis. Dankzij haar inzet verspreidde het Groene Kruis zich over heel Friesland. 

<
>
- M t/m V -

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft