COVID-19 verhalenbank

We leven in een roerige tijd. De COVID-19 crisis is een ijkpunt in de geschiedenis. Het Historisch College FNI wil er voor zorgen dat ook de cruciale rol van de verpleegkundigen in deze crisis goed worden gedocumenteerd.

Waarom delen?

Uit ervaringen van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten kunnen we lessen trekken voor de toekomst. Of je tijdens deze pandemie nu op de Intensive Care werkt, de Spoedeisende hulp, in een verzorgingstehuis of in de wijk. Wij zijn geïnteresseerd in ieders verhaal.

 

Wij zijn ook op zoek naar objecten die deze verhalen vertellen. Denk hierbij aan zelfgenaaide maskers of posters met bemoedigende boodschappen. Heb je foto's, video- of audiobestanden? Deze kunnen apart worden ingestuurd naar fni@venvn.nl. Wij zorgen ervoor dat deze goed worden bewaard en beschikbaar zijn voor toekomstige generaties.

Jouw bijdrage wordt op deze manier onderdeel van het verpleegkundig erfgoed. 

 

NB. Je hoeft jezelf niet te registreren op de website om wat te plaatsen. Het delen van jouw ervaring kan in het volgende paneel.

<
>

Corona - Archief

Bij plaatsing van jouw verhaal en beeldmateriaal, ga je er mee akkoord dat deze worden opgeslagen in het archief van FNI. Deze mogen worden gebruikt voor toekomstig onderzoek en tentoonstellingen. Je naam en e-mailadres achterlaten hoeft niet. Als je dat wel doet, kan het FNI je in de toekomst benaderen met eventuele vragen. Wij zullen te alle tijden vertrouwelijk met je gegevens omgaan en deze met niemand delen. Lukt het invullen niet? Of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via fni@venvn.nl

 Deel jouw ervaring hieronder. TIP: typ je verhaal eerst in Word of een andere tekstverwerker en plak deze in het tekstveld. Klik daarna op de knop 'verstuur'. 

NB. Je hoeft jezelf niet te registreren op de website om wat te plaatsen.

 

Als je foto's, video- of audiobestanden aan je verhaal wil toevoegen dan kan dat door deze te mailen naar fni@venvn.nl

 

Enkele vragen ter inspiratie:

  • Welke uitdagingen kom je nu tegen in je werk?
  • Wat inspireert jou in deze tijd?
  • Heb je iets bijzonders meegemaakt? 
  • Welk object hoort volgens jou thuis in onze 'Coronacollectie'?
x
Hartelijk dank voor het delen van jouw verhaal. Deze wordt binnen drie werkdagen geplaatst op de website. Voor vragen over het plaatsen kan je contact opnemen met fni@venvn.nl
<
>

COVID-19 op een acute opname afdeling GGZ - Irma Ras

De Geestelijk Gezondheidszorg Eindhoven (GGzE) neemt met ongeveer 20 jonge verpleegkundige (onder jaar) deel aan de Nightingale Challenge 2020. Irma Ras neemt ook deel aan deze challenge. Zij kreeg de opdracht een essay te schrijven over de vraag: "Hoe geef ik binnen mijn team vorm aan mijn verpleegkundig functioneren en verpleegkundig leiderschap in deze COVID-19 tijd". 

 

Dit essay is een weergave van het werken op een klinische acute opname afdeling binnen de psychiatrie ten tijde van de uitbraak van het coronavirus. Het essay is hier te lezen. 

<
>

Radiosteunkous - 12 mei uitzending

Radio Steunkous zond op 12 mei een bijzonder hoorspel uit. Niemand anders dan de jarige Florence Nightingale kwam in de uitzending, belt met enkele historische figuren uit de verpleegkunde en laat kort haar licht schijnen over de huidige crisis. De uitzending beluisteren kan hier.

<
>

Jeugdverpleegkundige in coronazorg - Marja van Stijgeren

Toen mijn werk als jeugdverpleegkundige door Corona maatregelen voor een deel wegviel, heb ik me opgegeven om in een verpleeghuis bij te springen. Het is spannend, want kan ik nog verplegen? Het immers meer dan 30 jaar geleden dat ik als verpleegkundige in een ziekenhuis heb gewerkt. Voor de zekerheid geef ik me op als verpleeghulp, want ik ben wel bevoegd, maar voel me alles behalve bekwaam. Zo gezegd, zo gedaan. Het verpleeghuis kan wel een helpende hand gebruiken. Het is een geweldige ervaring geworden die me veel heeft geleerd over mijn nieuwe collega’s. Wat kunnen die hard werken! Ondanks de onderbezetting, gewoon doorgaan en goede zorg leveren. En ook vriendelijk blijven voor collega’s en bewoners! En alle begrip hebben voor mij met mijn gestuntel. Ik help bij ADL: bewoners wassen, douchen, aankleden. In de rolstoel helpen. Bedden verschonen. Ik kom er pijnlijk achter dat ik geen 30 meer ben. 

 

En ook geen 40 en zelfs geen 50 meer. Wat vind ik het zwaar. Maar ik zet door, want het is heel bijzonder in Coronatijd in een verpleeghuis te werken. Ik voel me gesteund door de gedachte dat er opvallend veel overeenkomsten zijn tussen de ouderenzorg en de jeugdgezondheidszorg. Zowel in beide werkvelden heb je met kwetsbare mensen te maken die niet goed voor zichzelf kunnen opkomen. En die vertrouwde mensen uit hun omgeving hard nodig hebben. Maar bewoners mogen al een tijd geen bezoek ontvangen. De meeste zijn hier erg verdrietig om. Bij een bewoner op de begane grond hangen post-it briefjes aan de buitenkant van het raam. Ik lees ze voor: het zijn aandoenlijke boodschappen van kinderen en kleinkinderen: we missen je, we houden van je, we geven je een dikke knuffel, enz. Maar de bewoners op de verdiepingen moeten dit contact missen. Over drie dagen is het bevrijdingsdag. Ik help een 90 jaar oude dame. Ik was haar en help haar met aankleden. Koket als ze is, ze wil er goed uitzien, ook al komt er geen bezoek. Haar bloes moet bij haar broek en haar pumps passen. Als ze in haar stoel zit, vraag ik of ik nog iets voor haar kan doen. Ze zegt: wil je de deur naar het balkon voor me open doen? Ik zeg natuurlijk. Ze zegt: dan kan ik naar beneden springen. En dan is het stil… In de bijna 40 jaar dat ik verpleegkundige ben, heb ik geleerd dat je soms beter kunt zwijgen dan iets doms zeggen. Ik zeg dus niets, kom dichtbij haar, pak haar rollator en ga er op zitten. Ik vraag: hoe komt het dat u deze gedachte hebt? Ze vertelt me over de oorlog. Hoe zwaar ze het heeft gehad. Haar vader is elders tewerkgesteld en haar moeder moet de kost verdienen met schoonmaken. Dit werk is te zwaar voor haar ze kan het niet aan. Als jong meisje neemt ze het werk van haar moeder over. Haar jeugd is dan voorbij, de oorlog heeft haar jeugd ontnomen. En nu moet ze 75 jaar vrijheid in ‘gevangenschap’ vieren. Voorzichtig vertelt de over de jaren na de oorlog. Ze klaart op als ze praat over damesvoetbal. Ze was er heel goed in. Bij gebrek aan competitie in eigen land, reisde ze de wereld over om tegen andere teams te spelen. Haar gezicht klaart op als ze naar een foto van een dameselftal wijst: kijk, dat ben ik! Het gesprek gaat al gauw over onze oranje leeuwinnen waar we zo trots op zijn. Ja: ze heeft alle wedstrijden gezien. Ze straalt. Ze is weer voor even haar verdriet vergeten. Bij het afscheid wil ze me een hand geven en bedanken voor het gesprek. O, nee: dat mag niet, we mogen geen handen schudden. Ik denk: stomme Corona, ik mag wel haar billen wassen, maar ik mag geen hand geven. Maar ik zeg maar niets. En de balkon deur? Die blijft vandaag gelukkig dicht.

<
>

Home

Welkom op de website van het Florence Nightingale Instituut. Hier vind je allerlei themadossiers over de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Ontdek hoe het vak zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. Maak kennis met belangrijke vrouwen uit het vak. En deel deze informatie met anderen.

COVID-19 verhalenbank

We leven in een roerige tijd. De COVID-19 crisis is een ijkpunt in de (Nederlandse) geschiedenis. Het Historisch College FNI/V&VN wil er voor zorgen dat ook de cruciale rol van de verpleegkundigen in deze crisis goed worden gedocumenteerd.

Bekijk dit dossier

Canon

Bekijk hier de tijdlijn van de geschiedenis van de verpleging en verzorging, van 1800 tot nu

Bekijk dit dossier

Opdrachten voor het onderwijs

Speciaal voor MBO- en HBO studenten: ruim 20 educatieve opdrachten over de geschiedenis van de zorg

Bekijk dit dossier

Katholieke ziekenzorg

Katholieke religieuzen verpleegden zieken vanuit roeping en hadden tot de jaren ‘60 een belangrijk aandeel in de ziekenverpleging.

Bekijk dit dossier

Kraamzorg thuis

In Nederland was thuis bevallen de normaalste zaak van de wereld, ook nadat in andere westerse landen de medicalisering van de geboorte toenam. Nederlandse vrouwen kregen hun baby lange tijd liever thuis dan in het ziekenhuis. De kraamzorg heeft dus een lange historie.Toch daalt het aantal thuisbevallingen aanzienlijk. Hoe gaat dat verder en wat betekent die afname voor het beroep van kraamverzorgende? In dit dossier vind je de geschiedenis van de kraamzorg vroeger en nu.

Hall of Fame

Wie zijn ze, die vrouwen en mannen uit de geschiedenis die het beroep van verpleegkundige en verzorgende groot gemaakt hebben? Natuurlijk kent iedereen Florence Nightingale wel, maar al die andere ambassadeurs en voorbeelden verdienen ook onze aandacht. Hier zijn ze!

Verplegen in de wijk

Wijkverpleging staat volop in de schijnwerpers. Vergrijzing en bezuiniging maken dat de thuiszorg op een andere manier georganiseerd moet worden. Huishoudelijke hulp komt bij gemeenten te liggen, terwijl verpleging en verzorging een taak van de wijkverpleging blijven. De roep om de ‘ouderwetse wijkverpleegster’ weerklinkt. De vraag is dan natuurlijk wat voor iemand dat was. Lees hier alles over de geschiedenis en historie van de wijkverpleging.

Verplegen in het ziekenhuis

Waar verplegen we de patiënt. Thuis of in het ziekenhuis? Tegenwoordig worden patiënten - onder andere uit kostenoverwegingen - eerder naar huis gestuurd dan 25 jaar geleden. Verpleegkundigen krijgen daarom steeds meer alleen met ernstige zieken te maken. Hoe was dat in de 19e en de 20e eeuw? Hoe zagen ziekenhuizen er uit? Bestonden verpleegkundigen al en wat deden ze toen? Lees hier alles over de geschiedenis en de historie van het ziekenhuis.

De GGZ

Mensen met psychische stoornissen blijven tegenwoordig zo lang mogelijk thuis wonen. Ze worden ambulant behandeld of zelfs via internet. Patiënten heten cliënten. Oppassers en bewaarders hebben plaatsgemaakt voor verpleegkundigen of verpleegkundig specialisten in de GGZ. Lees hier meer over de geschiedenis en de historie van de GGZ.

Verplegen in de Z

Eeuwenlang zijn termen voor verstandelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten door elkaar gebruikt. De haast eindeloze opsomming varieert van zwakzinnigen tot idioten, debielen, imbecielen, achterlijken, onvolwaardigen, onmaatschappelijken, onnozelen, waanzinnigen, gekken en dwazen. Bij verstandelijk gehandicapten of zwakzinnigen is er altijd sprake van gebrekkige verstandelijke vermogens. Het is een groep die niet of moeilijk voor zichzelf kan zorgen. De kwetsbaarheid is gebleven, maar tegenwoordig spreken we over ‘mensen met mogelijkheden’. Hoe komt dat zo? Lees hier alles over de geschiedenis en historie van de zorg voor verstandelijk gehandicapten.

Gezinszorg

De professional die organisatorische taken in een gezin overneemt, heet sinds 1997 verzorgende of helpende. Ook namen als thuisbegeleidster, ouderenhelpster of gezinshulp komen voor. Ze zijn afgeleid van de beroepsbeoefenaren die vanaf begin 20e eeuw in de gezinsverzorging werkzaam waren. Zij waren de praktische vervangsters van moeders, die hun taken in het gezin niet konden vervullen. Er werden hoge eisen aan hen gesteld. Hoe is het beroep van huisverzorgster - zoals de gezinsverzorgende vroeger heette - veranderd? Lees hier alles over de geschiedenis en de historie van de gezinszorg.

1895 - 1945

Particulier initiatief

In de 19e eeuw was de zorg voor het gezin de taak van de moeder. Als zij ziek was, had dat vaak dramatische gevolgen. Het grootste risico liepen arme huishoudens waar de vader en moeder allebei moesten werken. Het inkomen viel weg en het huishouden ontspoorde. Om ontwrichting van die gezinnen te voorkomen, riepen vermogende particulieren vanaf 1895 verenigingen in het leven. De eerste was ‘Hulp in het Huisgezin’ in Deventer en daarna volgden initiatieven in andere steden in hoog tempo. Ook de verzuilde kruisverenigingen, die vanaf het eind van de 19e eeuw het licht zagen, richtten zich op verbetering van verzorging van het gezin.

<
>

Canon van de gezinszorg

Een overzicht van de lange geschiedenis van de gezinsverzorging.

Bekijk dit dossier

’Hulp in de Huishouding’

Deze helpster van de Katholieke Vereniging ‘Hulp in de Huishouding’ vervangt de moeder in het gezin. Ze schenkt koffie voor vader en verstelt tussen de bedrijven door het linnengoed met de Singer naaimachine. Het kindje kijkt onwennig naar deze rijzige dame in wit uniform.


Periode
  • Van 1939 tot 1940

<
>

Handnaaimachine

De komst van de naaimachine verlichtte het werk van gezinsverzorgsters enorm. Het stoppen van sokken en kousen bleef een hele klus, maar dankzij de handnaaimachines, waarvan het merk Singer buitengewoon populair was, konden intensieve naaiklussen en verstelwerk sneller uitgevoerd worden. Tijdens de opleiding kwam ...

... het werk met hand- of trapnaaimachine ook aan bod. Men moest stukjes in lakens, overalls of blousjes kunnen zetten, en geblokte of gebloemde stoffen op een goede manier kunnen verstellen.


Periode
  • Van 1880 tot 1940

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft