COVID-19 verhalenbank

We leven in een roerige tijd. De COVID-19 crisis is een ijkpunt in de geschiedenis. Het Historisch College FNI wil er voor zorgen dat ook de cruciale rol van de verpleegkundigen in deze crisis goed worden gedocumenteerd.

Waarom delen?

Uit ervaringen van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten kunnen we lessen trekken voor de toekomst. Of je tijdens deze pandemie nu op de Intensive Care werkt, de Spoedeisende hulp, in een verzorgingstehuis of in de wijk. Wij zijn geïnteresseerd in ieders verhaal.

 

Wij zijn ook op zoek naar objecten die deze verhalen vertellen. Denk hierbij aan zelfgenaaide maskers of posters met bemoedigende boodschappen. Heb je foto's, video- of audiobestanden? Deze kunnen apart worden ingestuurd naar fni@venvn.nl. Wij zorgen ervoor dat deze goed worden bewaard en beschikbaar zijn voor toekomstige generaties.

Jouw bijdrage wordt op deze manier onderdeel van het verpleegkundig erfgoed. 

 

NB. Je hoeft jezelf niet te registreren op de website om wat te plaatsen. Het delen van jouw ervaring kan in het volgende paneel.

<
>

Corona - Archief

Bij plaatsing van jouw verhaal en beeldmateriaal, ga je er mee akkoord dat deze worden opgeslagen in het archief van FNI. Deze mogen worden gebruikt voor toekomstig onderzoek en tentoonstellingen. Je naam en e-mailadres achterlaten hoeft niet. Als je dat wel doet, kan het FNI je in de toekomst benaderen met eventuele vragen. Wij zullen te alle tijden vertrouwelijk met je gegevens omgaan en deze met niemand delen. Lukt het invullen niet? Of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via fni@venvn.nl

 Deel jouw ervaring hieronder. TIP: typ je verhaal eerst in Word of een andere tekstverwerker en plak deze in het tekstveld. Klik daarna op de knop 'verstuur'. 

NB. Je hoeft jezelf niet te registreren op de website om wat te plaatsen.

 

Als je foto's, video- of audiobestanden aan je verhaal wil toevoegen dan kan dat door deze te mailen naar fni@venvn.nl

 

Enkele vragen ter inspiratie:

  • Welke uitdagingen kom je nu tegen in je werk?
  • Wat inspireert jou in deze tijd?
  • Heb je iets bijzonders meegemaakt? 
  • Welk object hoort volgens jou thuis in onze 'Coronacollectie'?
x
Hartelijk dank voor het delen van jouw verhaal. Deze wordt binnen drie werkdagen geplaatst op de website. Voor vragen over het plaatsen kan je contact opnemen met fni@venvn.nl
<
>

Een gedicht voor Collega - Anneke Schellekens-Frijters

 

 

Annette Schellekens - Frijters, verpleegkundige in het ETZ locatie TweeSteden schreef eind maart een gedicht voor haar collega's tijdens de coronacrisis. Het gedicht is hier te lezen. 

<
>

VAR in Coronatijd - Gerjanne ter Beest

Gerjanne ter Beest is voorzitter van de verpleegkundig adviesraad (VAR) van het Rijnstate Ziekenhuis. Zij schreef voor FNI haar ervaring op van de coronacrisis in haar ziekenhuis. Van meedenken op het hoogste bestuurlijk niveau, tot het gevoel hebben 'aan de kant te staan'. Lees haar hele verhaal hier

<
>

Verschil maken - Mariëlle, wijkverpleegkundige

Als dorpsmeisje heb ik het niet zo op de Amsterdam. Als tiener kwam ik nog wel eens op de Albert Cuyp of in de Jordaan, bij café Nol, maar verder kom ik er liever niet. Totdat ik ging werken in het Coronateam. Dit team is was werkzaam in het hele werkgebied van Haarlemmermeer tot Amsterdam Noord. Zo kwam ik dus terecht in Sloten. Ik maakte kennis met het echtpaar, al 56 jaar samen, geen kinderen, maar wel een kater die was als een kind. Twee mensen met het hart op de tong en lekker direct. Dhr kwam uit een revalidatiecentrum. Daar was hij geweest om te revalideren na een operatie en tot overmaat van ramp kreeg hij daar het coronavirus. Toen hij eindelijk naar huis mocht werd het corona team ingezet om de juiste zorg op te starten en dhr beschermd te verplegen. 

Het was zwaar voor dhr, het viel hem zo tegen! Hij kon niet op zijn benen staan, lag op een bed in de woonkamer. Kon zijn urine niet ophouden en voelde zich niets waard. Hij was overmand door verdriet en wanhoop, kwam het ooit nog goed? Met veel positieve overredingskracht en motiverende gesprekken konden wij als team het verschil maken voor dhr en zijn partner. Wij gaven hulp in de praktische vorm, zoals hulp bij wassen en aankleden. Tegelijk zorgden we dat er dingen geregeld werden, zoals fysiotherapeut, diëtiste, de juiste middelen voor de incontinentie en drongen aan op bezoek van de huisarts, omdat we dachten dat er een urineweginfectie opspeelden. Dhr en mw voelden zich gehoord en begrepen. De huisarts schreef de juiste medicatie voor en dhr ging zich beter voelen. Hierdoor ging dhr steeds met stapjes vooruit. En zo was vanmorgen mijn laatste zorgmoment bij dhr. Voor de tweede keer kon hij douchen vandaag, hij loopt zelfs weer naar beneden om de post te halen. Hij gaat met kleine stapjes vooruit, maar hij gaat vooruit. Dus het wordt tijd om dhr over te dragen aan een regulier wijkteam. Onze taak zit er op. Nadat ik een kop koffie heb gekregen, wat nagepraat en nog even de trouwfoto’s van dhr en mw te hebben gekeken, heb ik met gemengde gevoelens heb ik afscheid genomen van het stel. Beide waren geëmotioneerd en dankbaar voor het werk wat wij als team hebben gedaan, we hebben het verschil kunnen maken. Het was een bijzondere ervaring om aan het begin van de crisis, dit team te starten. Starten zonder dat je weet wat je kan verwachten. Voor nu ga ik weer terug naar mijn eigen team en hopen dat het Corona team niet meer nodig gaat zijn. Maar als hetzelfde nodig is dan spring ik er weer met zoveel enthousiasme en meer ervaring in. Stay safe, wees lief voor elkaar, Mariëlle

<
>

Home

Welkom op de website van het Florence Nightingale Instituut. Hier vind je allerlei themadossiers over de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Ontdek hoe het vak zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. Maak kennis met belangrijke vrouwen uit het vak. En deel deze informatie met anderen.

COVID-19 verhalenbank

We leven in een roerige tijd. De COVID-19 crisis is een ijkpunt in de (Nederlandse) geschiedenis. Het Historisch College FNI/V&VN wil er voor zorgen dat ook de cruciale rol van de verpleegkundigen in deze crisis goed worden gedocumenteerd.

Bekijk dit dossier

Canon

Bekijk hier de tijdlijn van de geschiedenis van de verpleging en verzorging, van 1800 tot nu

Bekijk dit dossier

Opdrachten voor het onderwijs

Speciaal voor MBO- en HBO studenten: ruim 20 educatieve opdrachten over de geschiedenis van de zorg

Bekijk dit dossier

Katholieke ziekenzorg

Katholieke religieuzen verpleegden zieken vanuit roeping en hadden tot de jaren ‘60 een belangrijk aandeel in de ziekenverpleging.

Bekijk dit dossier

Kraamzorg thuis

In Nederland was thuis bevallen de normaalste zaak van de wereld, ook nadat in andere westerse landen de medicalisering van de geboorte toenam. Nederlandse vrouwen kregen hun baby lange tijd liever thuis dan in het ziekenhuis. De kraamzorg heeft dus een lange historie.Toch daalt het aantal thuisbevallingen aanzienlijk. Hoe gaat dat verder en wat betekent die afname voor het beroep van kraamverzorgende? In dit dossier vind je de geschiedenis van de kraamzorg vroeger en nu.

Hall of Fame

Wie zijn ze, die vrouwen en mannen uit de geschiedenis die het beroep van verpleegkundige en verzorgende groot gemaakt hebben? Natuurlijk kent iedereen Florence Nightingale wel, maar al die andere ambassadeurs en voorbeelden verdienen ook onze aandacht. Hier zijn ze!

Verplegen in de wijk

Wijkverpleging staat volop in de schijnwerpers. Vergrijzing en bezuiniging maken dat de thuiszorg op een andere manier georganiseerd moet worden. Huishoudelijke hulp komt bij gemeenten te liggen, terwijl verpleging en verzorging een taak van de wijkverpleging blijven. De roep om de ‘ouderwetse wijkverpleegster’ weerklinkt. De vraag is dan natuurlijk wat voor iemand dat was. Lees hier alles over de geschiedenis en historie van de wijkverpleging.

Verplegen in het ziekenhuis

Waar verplegen we de patiënt. Thuis of in het ziekenhuis? Tegenwoordig worden patiënten - onder andere uit kostenoverwegingen - eerder naar huis gestuurd dan 25 jaar geleden. Verpleegkundigen krijgen daarom steeds meer alleen met ernstige zieken te maken. Hoe was dat in de 19e en de 20e eeuw? Hoe zagen ziekenhuizen er uit? Bestonden verpleegkundigen al en wat deden ze toen? Lees hier alles over de geschiedenis en de historie van het ziekenhuis.

De GGZ

Mensen met psychische stoornissen blijven tegenwoordig zo lang mogelijk thuis wonen. Ze worden ambulant behandeld of zelfs via internet. Patiënten heten cliënten. Oppassers en bewaarders hebben plaatsgemaakt voor verpleegkundigen of verpleegkundig specialisten in de GGZ. Lees hier meer over de geschiedenis en de historie van de GGZ.

Verplegen in de Z

Eeuwenlang zijn termen voor verstandelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten door elkaar gebruikt. De haast eindeloze opsomming varieert van zwakzinnigen tot idioten, debielen, imbecielen, achterlijken, onvolwaardigen, onmaatschappelijken, onnozelen, waanzinnigen, gekken en dwazen. Bij verstandelijk gehandicapten of zwakzinnigen is er altijd sprake van gebrekkige verstandelijke vermogens. Het is een groep die niet of moeilijk voor zichzelf kan zorgen. De kwetsbaarheid is gebleven, maar tegenwoordig spreken we over ‘mensen met mogelijkheden’. Hoe komt dat zo? Lees hier alles over de geschiedenis en historie van de zorg voor verstandelijk gehandicapten.

Gezinszorg

De professional die organisatorische taken in een gezin overneemt, heet sinds 1997 verzorgende of helpende. Ook namen als thuisbegeleidster, ouderenhelpster of gezinshulp komen voor. Ze zijn afgeleid van de beroepsbeoefenaren die vanaf begin 20e eeuw in de gezinsverzorging werkzaam waren. Zij waren de praktische vervangsters van moeders, die hun taken in het gezin niet konden vervullen. Er werden hoge eisen aan hen gesteld. Hoe is het beroep van huisverzorgster - zoals de gezinsverzorgende vroeger heette - veranderd? Lees hier alles over de geschiedenis en de historie van de gezinszorg.

1895 - 1945

Particulier initiatief

In de 19e eeuw was de zorg voor het gezin de taak van de moeder. Als zij ziek was, had dat vaak dramatische gevolgen. Het grootste risico liepen arme huishoudens waar de vader en moeder allebei moesten werken. Het inkomen viel weg en het huishouden ontspoorde. Om ontwrichting van die gezinnen te voorkomen, riepen vermogende particulieren vanaf 1895 verenigingen in het leven. De eerste was ‘Hulp in het Huisgezin’ in Deventer en daarna volgden initiatieven in andere steden in hoog tempo. Ook de verzuilde kruisverenigingen, die vanaf het eind van de 19e eeuw het licht zagen, richtten zich op verbetering van verzorging van het gezin.

<
>

Canon van de gezinszorg

Een overzicht van de lange geschiedenis van de gezinsverzorging.

Bekijk dit dossier

’Hulp in de Huishouding’

Deze helpster van de Katholieke Vereniging ‘Hulp in de Huishouding’ vervangt de moeder in het gezin. Ze schenkt koffie voor vader en verstelt tussen de bedrijven door het linnengoed met de Singer naaimachine. Het kindje kijkt onwennig naar deze rijzige dame in wit uniform.


Periode
  • Van 1939 tot 1940

<
>

Handnaaimachine

De komst van de naaimachine verlichtte het werk van gezinsverzorgsters enorm. Het stoppen van sokken en kousen bleef een hele klus, maar dankzij de handnaaimachines, waarvan het merk Singer buitengewoon populair was, konden intensieve naaiklussen en verstelwerk sneller uitgevoerd worden. Tijdens de opleiding kwam ...

... het werk met hand- of trapnaaimachine ook aan bod. Men moest stukjes in lakens, overalls of blousjes kunnen zetten, en geblokte of gebloemde stoffen op een goede manier kunnen verstellen.


Periode
  • Van 1880 tot 1940

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft