Lientje de Bussy-Kruysse (1858–1937)

Bekijk dit dossier

Florence Nightingale (1820-1910)

Bekijk dit dossier

Lientje de Bussy-Kruysse (1858–1937)

Lientje Kruysse was een van Nederlands eerste gediplomeerde verpleegsters. Haar grote verdienste is dat zij kennis uit het buitenland in Nederland heeft geïntroduceerd. Zo heeft zij de wijkverpleging in diverse steden georganiseerd naar het toonaangevende Brits model.

Lientje de Bussy-Kruysse (1858-1937)

Lientje de Bussy-Kruysse was een van Nederlands eerste gediplomeerde verpleegsters. Haar grote verdienste is geweest dat zij kennis over de wijkverpleging in Nederland heeft geïntroduceerd. Het Britse model was hierbij haar voorbeeld. 

<
>

Amsterdam

Lientje Kruysse groeide op in Amsterdam waar haar vader apotheker was. Hij trad in 1875 toe tot de Commissie van Gasthuizen. Deze commissie zette zich in voor de verbetering van het gasthuispersoneel. Eind 19e eeuw was de discussie over het opleiden van beschaafde vrouwen tot verpleegster in volle gang. Enkele dames uit gegoede kringen gingen werken in het Amsterdamse Buitengasthuis. Ook het Binnengasthuis begon te reorganiseren. Eerst haalde het Binnengasthuis Duitse gediplomeerde verpleegsters binnen, later namen Nederlandse verpleegsters hun taak over.

<
>

Buitenlands avontuur

Al jong wist Lientje Kruysse dat ze verpleegster wilde worden. Tot haar spijt vond haar familie dit volstrekt ongeschikt voor een jongedame van nette komaf. Wel mocht zij in 1886 als lerares naar Groot-Brittannië om tijdens de zomermaanden op een meisjeskostschool lessen in Frans, Duits en muziek te geven. Tijdens dat verblijf bezocht ze de Royal Infirmary in Edinburgh. Dit ziekenhuis had een Florence Nightingale School, waar leerling-verpleegsters een opleiding kregen volgens de ideeën van Florence Nightingale. Gediplomeerde verpleegsters konden aan deze school in zes maanden een diploma voor wijkverpleegster behalen. Ook Lientje Kruysse mocht hier als leerling-verpleegster beginnen, een uitdaging die ze op dat moment nog liet liggen.

<
>

Lientje Kruysse in Queens Nurses uniform dat ze gedurende haar opleiding in Edinburgh droeg (1889-1894).

<
>

Opleiding

Terug in Nederland wilde Lientje Kruysse verder in de verpleging, ondanks de bezwaren van haar familie. In het voorjaar van 1889 begon zij met de opleiding tot verpleegster in het academisch ziekenhuis in Leiden. De diensten van leerling-verpleegsters waren zwaar, zo merkte zij al snel. Haar hoofdzuster was in Engeland opgeleid en regeerde de afdelingen met strenge hand. In Engeland stond de verpleging in grote ziekenhuizen al op hoog niveau, evenals de wijkverpleging. Dat niveau trok Lientje Kruysse nu juist aan en ze besloot Leiden te verruilen voor Edinburgh.

<
>

Vermelding pleegzuster diploma

In het 'Maandblad voor Ziekenverpleging' van 1895 werd het aantal geslaagden voor het verpleegstersexamen van het Witte Kruis vermeld. Tussen de geslaagden van 15 november 1895 staat Lientje Kruysse genoemd.


Periode
  • 1895





<
>

De Britse methode

Eind 1889 vertrok Lientje Kruysse naar Schotland om aan de Royal Infirmary te Edinburgh de opleiding tot wijkverpleegster te volgen. Zij werd toegelaten tot de Queen’s Nurses die de principes van Florence Nightingale hoog in het vaandel hadden. De Queen’s Nurses verzorgden arme en onbemiddelde patiënten. Zij dankten hun naam aan beschermvrouwe Koningin Victoria, die een groot geldbedrag had geschonken voor de wijkverpleging. In de tijd dat Lientje in Groot-Brittannië verbleef, werkte zij een half jaar als leerling-wijkverpleegster in St. Patrick’s Nurses Home in Dublin. In 1894 behaalde zij haar diploma bij de Queen’s Nurses, maar ze bleef nog tot 1896 verbonden aan Dublin om haar praktijkperiode af te maken.

<
>

Florence Nightingale (1820-1910)

Overal ter wereld is Florence Nightingale het symbool van het beroep van verpleegkundige. Hoewel er tegenwoordig ook kritische geluiden te horen zijn, kan Florence Nightingale terecht beschouwd worden als de grondlegster van de moderne verpleegkunde. Lees hier alles over haar plaats in de geschiedenis en historie van de zorg.

1820 - 1850

Stem Florence

De stem van Florence is opgenomen op 30 juli 1890 op Edison Bell's parafinewasrol. Ze sprak de woorden: "When I am no longer even a memory - just a name.. I hope my voice will perpetuate the great work of my life... God bless my dear old comrades of Balaclava and bring them save to shore...".

<
>

Florence Nightingale (1820-1910)

Florence Nightingale wordt wereldwijd gezien als de grondlegster van het vak van verplegen. Als de ‘dame met de lamp’ is zij het symbool van de moderne ziekenverpleging geworden. Ruim een eeuw na haar dood wordt zij nog steeds geëerd om haar grenzeloze toewijding en grote deskundigheid.

<
>

Florence Nightingale in vogelvlucht (1820-1910)

Iedereen weet natuurlijk alles van Florence Nightingale. Hier ter opfrissing en als geheugensteuntje nog even de hoogtepunten uit haar bestaan. Zijn die highlights eigenlijk wel op 1A4tje samen te vatten? We proberen het gewoon!

Bekijk Florence's levensloop

<
>

De jonge Florence

Florence Nightingale kwam op 12 mei 1820 in het Italiaanse Florence ter wereld. Ze was de dochter van een welgestelde Engelse familie en groeide op in Engeland. Ze kreeg een degelijke opvoeding met veel aandacht voor wiskunde en talen. 
Al jong was Florence gewend  haar gedachten op papier te zetten. Zo schreef ze op 7 februari 1837:
'God spoke to me and called me to His service’
Na deze ervaring voelde ze zich geroepen tot Zijn dienst, hoewel het haar nog niet precies duidelijk was wat die dienst inhield.

<
>

Florence in Embley Park

Foto’s met afbeeldingen van Florence Nightingale zijn zeldzaam. Des te groter was de verrassing toen een paar jaar geleden in de nalatenschap van een apotheker deze foto opdook. De voorvaderen van de apotheker hadden medicijnen geleverd aan de familie Nightingale en deze foto zat in hun familiealbum. Florence ...

... zit te lezen in de tuin van Embley Park aan de voet van de beroemde vaas, inmiddels de Nightingale Urn genoemd. De vaas is sinds de ontdekking van de foto gerestaureerd. Bovendien is er een gietmal van gemaakt waarmee 20 identieke afgietsels zijn geproduceerd. Embley Park was eigendom van de familie Nightingale van 1825 tot aan haar dood in 1910. Florence Nightingale beweerde dat ze hier voor het eerst geroepen werd door God, in 1937, terwijl ze in de tuin onder een boom zat.


Periode
  • 1860





<
>

Verplegen uit roeping

In 1850 bezocht Florence Nightingale de protestantse diaconessen-gemeenschap in Kaiserswerth. Ze ontmoette daar ds. Fliedner en zijn vrouw Frederieke die vonden dat ‘door God geroepen zijn’ een voorwaarde was voor goede ziekenverpleging. Ineens begreep Florence haar roeping: verpleegster worden. Een jaar later verbleef zij opnieuw bij de Fliedners en ook bij katholieke liefdezusters nabij Parijs. Zo werd zij ingewijd in de beginselen van ziekenverpleging.

Haar keuze voor dit beroep was niet vanzelfsprekend. Van een dame verwachtte men in die tijd dat ze trouwde en een gezin stichtte. Ook haar ouders drongen daarop aan. Maar Florence voelde er niets voor. Liever wilde ze iets doen aan de erbarmelijke ziekenverpleging.

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft