Ansichtkaarten Kraamzorg (5 st.)
Een set van 5 prachtige ansichtkaarten met historische beelden van de kraamverpleging. Iedere kaart is voorzien van jaartal en korte toelichting.
Een set van 5 prachtige ansichtkaarten met historische beelden van de kraamverpleging. Iedere kaart is voorzien van jaartal en korte toelichting.
In Nederland was thuis bevallen jarenlang de normaalste zaak van de wereld. Lees hier alles over de geschiedenis van de kraamzorg vroeger en nu.
Bekijk dit dossier
In Nederland was thuis bevallen de normaalste zaak van de wereld, ook nadat in andere westerse landen de medicalisering van de geboorte toenam. Nederlandse vrouwen kregen hun baby lange tijd liever thuis dan in het ziekenhuis. De kraamzorg heeft dus een lange historie.Toch daalt het aantal thuisbevallingen aanzienlijk. Hoe gaat dat verder en wat betekent die afname voor het beroep van kraamverzorgende? In dit dossier vind je de geschiedenis van de kraamzorg vroeger en nu.
Wie in de tweede helft van de 19e eeuw thuis beviel, kreeg meestal hulp van bakers en vroedvrouwen. Bakers bleven meestal een paar weken in een gezin en zorgden na de bevalling voor moeder en kind. Het waren oudere, ervaren vrouwen die zelf kinderen hadden grootgebracht en andere moeders hadden bijgestaan. Vooral voor onervaren kraamvrouwen was de baker een steun en toeverlaat.
Over bakers deden wisselende verhalen de ronde. Ze zouden vaak lui, dronken en onoplettend zijn. Dergelijke bakers bestonden inderdaad, maar er waren ook toegewijde en bekwame krachten.
Trui Klein was een competente baker, die menige moeder op voortreffelijke wijze door de kraamtijd hielp. De Utrechtse huisarts Ausems, die rond 1900 veel met haar samenwerkte, schreef enthousiast: ‘Trui was nooit vermoeid, altijd gelijkmatig van humeur, ijverig, stipt en betrouwbaar bij haar werk, pleegde geen ongerechtigheden, luisterde naar bemerkingen omtrent de verpleging en bracht ze in toepassing’.
Vooral dat laatste was voor artsen en vroedvrouwen belangrijk. Sommige bakers wilden of konden de moderne medische inzichten niet volgen. Ze hielden vast aan oude bakerpraatjes over gezondheid. Het sterftecijfer onder moeders en zuigelingen was ook daarom in deze periode hoog.
Het krijgen van een baby was vroeger niet alleen een riskante aangelegenheid, het was ook een dure grap. Niet alleen de vroedvrouw en baker moesten betaald worden, ook de visite wist het kraamgezin te vinden en dronk graag een glaasje mee. Voor welgestelde families was dat geen probleem, bij arme gezinnen wel. Zelfs ...
De avonturen van een kraamverzorgster in de jaren '50
Bekijk dit dossier
De sterfte onder pasgeborenen rond 1900 was zo groot, dat er een medisch offensief opkwam om gezinnen bewust te maken van hygiëne. Omdat de ongeletterdheid nog groot was, gebruikte men plaatjes om te laten zien wat goed en fout was. Op dit plaatje is te zien hoe het in ieder geval niet moet: een baker die uit ...
Rond 1900 stierf 1 op de 7 baby’s voor de eerste verjaardag. Het was de tijd waarin fabrieken opkwamen en mensen naar de grote steden trokken op zoek naar werk. Huisvesting was vaak slecht en de volksgezondheid liet te wensen over. Vooruitstrevende artsen profiteerden van geneeskundige ontwikkelingen. Koch had de bacterie ontdekt en Lister het principe van ontsmetting. Dankzij Semmelweis was bekend dat een arts zijn handen moest wassen vóór het verrichten van inwendig onderzoek. Dit voorkwam de - vaak dodelijke - kraamvrouwenkoorts. De nieuwe inzichten op het gebied van hygiëne drongen echter maar langzaam tot bakers en moeders door. Er ontstond behoefte aan beter opgeleide hulp bij de thuisbevalling.
De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.