Dag van de Verpleging

Op 12 mei viert Nederland de Dag van de Verpleging. Een dag die van belang is en blijft.

Bekijk dit dossier

Dag van de Verpleging

Als je op internet zoekt naar ‘Dag van …’ lijkt het wel of er elke dag iets te vieren of te herdenken valt. Je moet dus van goeden huize komen om je daartussen staande te houden. De ‘Dag van de Verpleging’ doet dat in Nederland al meer dan een halve eeuw. Waarom is die dag in het leven geroepen en hoe is de ontwikkeling verlopen? Gaat het om meer dan een plakje cake bij de koffie?

Een bruisend begin (1964 -1970)

Zusters tekort!

Na de Tweede Wereldoorlog bestond wereldwijd een tekort aan verpleegkundigen, ook in Nederland. Al in 1954 waren er initiatieven om ‘op onopvallende wijze belangstelling voor ons beroep te wekken en jonge meisjes te animeren in de verpleging te gaan’. 

<
>

Eerste Dag van de Verpleging

Nederland viert de Dag van de Verpleging sinds 1964 op 12 mei, geboortedag van Florence Nightingale. Initiatiefnemer was de Publiciteitscommissie van de ‘Federatie van Nederlandse Verenigingen, die de belangen van de verpleging en de verplegenden behartigen’, kortweg de Federatie. Deze koepel van beroepsorganisaties volgde hiermee het besluit van de International Council of Nurses (ICN) uit 1963 om voortaan 12 mei als 'International Nurses Day' te propageren.

<
>

Een beter imago

Het instellen van de Dag van de Verpleging had tot doel te zorgen voor een beter aanzien van de verpleging, zowel binnen de beroepsgroep als daarbuiten. Op die manier hoopte men zoveel mogelijk nieuwe mensen aan te trekken en werkenden te behouden. 

<
>

Reflectie op het beroep

Een belangrijke doelstelling van de Dag van de Verpleging was het stimuleren van reflectie op het beroep, op de eigen deskundigheid en op de verantwoordelijkheid van de werkende verpleegsters. De Dag mocht dus niet verzanden in louter de verpleegster in het zonnetje zetten, er lagen serieuze zaken aan ten grondslag.

<
>

De eerste 12 mei vlag 

De eerste versie van de vlag is in 1964 ontworpen door medewerkers van het Psychiatrisch Ziekenhuis 'Brinkgreven' te Deventer, in het bijzonder de heer J.G. ter Brugge, land- en tuinbouwkundig medewerker. De vlag was oorspronkelijk bedoeld voor het eigen psychiatrisch ziekenhuis, maar het ontwerp werd in 1965 ter ...

... beschikking gesteld van de Publiciteitscommissie van de Federatie voor de landelijke viering van de Dag van de Verpleging. Na overleg met de heer K. Sierksma, voorzitter van de Stichting voor Banistiek en Heraldiek en andere deskundigen werd het ontwerp op enkele punten aangepast. De teksten '12 mei' en 'Florence Nightingale' die op het eerste ontwerp stonden, waren niet volgens de banistieke regels en moesten verdwijnen. In plaats daarvan kwam aan de broekzijde in een witte baan de tekst 'Dag van de Verpleging'. Aan het oorspronkelijk afgebeelde insigne voor de psychiatrische verpleging werd een ooievaar toegevoegd, om ook het werkveld van de kraamverpleging erbij te betrekken. Op initiatief van de Stichting voor Banistiek en Heraldiek is de vlag ingeschreven in het internationale vlaggenregister van The Flag Research Centre in New York, waarmee de introductie van de vlag internationaal een feit werd. De Dokkumer Vlaggencentrale was bereid de vlag in productie te nemen en toonde hem voor het eerst in de stand van het bedrijf, tijdens de jaarbeurs in Utrecht van 8 tot 16 maart 1965. De vlag van 2 x 3 meter, uitgevoerd in spun-nylon of wol, inclusief vlaggenlijn, werd aangeboden voor een prijs van fl. 97,50, Een uitvoering in katoen kostte fl. 72,50. Vanaf 1966 was de vlag in drie maten beschikbaar als promotiemateriaal:

 

  • 100 x 150 cm à fl. 62,50
  • 150 x 225 cm à fl. 82,50
  • 200 x 300 cm à fl. 107,50


Ook was er de mogelijkheid zelf een vlag te vervaardigen. Voor dit doel werd een werktekening met uitgebreide werkbeschrijving gratis aangeboden door de publiciteitscommissie. Bij het ontwerp van de vlag werd uitgegaan van Florence Nightingale als 'Lady with the lamp'. De ondergrond stelt een kobaltblauwe lucht voor. Rechtsonder staat een zwarte kandelaar met witte kaars die een geel licht uitstraalt op het insigne linksboven. De officiële banistieke beschrijving gaat als volgt: 'Donkerblauw, met uitkomend uit de vluchthoek een prinsengele (kwart) stralenzon (10 stralen zichtbaar), reikende tot het midden (mid-lijn van de zon = half vlagdiagonaal), met daarop een zwarte handblaker met witte brandende kaars (hoogte een derde vlaghoogte) en in de broektop een groene schijf, beladen met een blauw witgezoomd kruis, ten dele overdekt door een op één poot staande witte roodgebekte en gepote ooievaar.'


Periode
  • Van 1964 tot 1965





<
>

Hijsen van de eerste vlag in 1964

De vlag werd voor het eerst gehesen op de ochtend van 12 mei 1964 in de voortuin van het psychiatrisch ziekenhuis Brinkgreven te Deventer. Zij was ontworpen en gemaakt door de medewerkers van dat ziekenhuis en werd gehesen door twee leerling-verplegenden in kostuum uit de tijd van Florence Nightingale. De muzikale ...

... omlijsting van de plechtigheid werd verzorgd door het tambourkorps van het 13e Pantserinfanteriebataljon van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, dat gelegerd was in de nabijgelegen Westenbergkazerne in Schalkhaar. De vlag werd tevens getoond voor de ingang van het St. Elisabethsgasthuis in Deventer. Deze eerste vlag wijkt op enkele punten af van de definitieve vlag die vanaf 1965 landelijk beschikbaar kwam.

 


Periode
  • 1964





<
>

Werktekening en -instructie vlag

De werktekening met instructie kon op verzoek worden opgestuurd en verscheen ook in het Tijdschrift voor Ziekenverpleging. Zo werd de mogelijkheid geboden om aan de hand van de beschrijving zelf een vlag te maken voor wie geen kant en klare vlag wilde kopen.


Periode
  • 1965





<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft