Maria Adriana Anna (Rie) Bloem

Als wijkverpleegster tijdens WO II betrokken bij gevechten in Venray en bij de evacuatie van gewonden en zieken. Sneuvelde door een granaatinslag tijdens een begrafenis.

Medaille toegekend 12 mei 1947, posthuum uitgereikt op 18 juli 1947 door Prinses Juliana.

Ze leefde van 1912-1944. 

 

<
>

Florence Nightingale Medaille

Een erkenning voor moedige meiden

Bekijk dit dossier

Florence Nightingale Medaille

In Nederland kregen vijftien Nederlandse verpleegkundigen en helpsters de Florence Nightingale Medaille wegens getoonde moed en doorzettingsvermogen. Voor de eerste keer was dat in 1935; de laatste keer in 2009.

15 moedige meiden

In 1912, twee jaar na de dood van Florence Nightingale, stelde het Internationale Rode Kruis ter herinnering aan haar de Florence Nightingale Medaille in. Dit is de hoogste internationale onderscheiding voor verpleegkundigen, verzorgenden en actieve Rode Kruisleden. De medaille wordt elke 2 jaar uitgereikt aan personen die zich tijdens oorlogen of moeilijke omstandigheden hebben onderscheiden ‘door hun buitengewone moed en toewijding betoond aan gewonden, zieken of gehandicapten’. Sinds 1912 hebben 15 Nederlandse verpleegkundigen en helpsters de medaille ontvangen. 

<
>

Ben jij de volgende?

Het is nu 14 jaar geleden dat de laatste medaille is uitgereikt. Wordt het niet eens tijd dat we een van onze militaire verpleegkundigen voordragen voor dit eerbewijs? In 2023 is de eerstvolgende uitreiking. Ken je iemand? Laat het ons weten via fni@venvn.nl en wij gaan er mee aan de slag! 

 

<
>

Voorzijde medaille

De voorzijde toont Florence Nightingale als ‘De dame met de lamp’ tijdens de Krimoorlog. Op de rand de tekst: Ad Memoriam Florence Nightingale 1820 – 1910 A.D. Het Kruis van Genève en de lauwerkrans op het lint zijn van verguld zilver en email in de kleuren rood en groen. De medaille wordt aan een strik op de linkerschouder gedragen. 

<
>

Achterzijde medaille

De ovalen medaille is van zilver en draagt aan de achterzijde de naam van de drager met daaronder de datum waarop de medaille werd toegekend, altijd op 12 mei, de geboortedag van Florence Nightingale. In de vergulde rand staat de tekst. Er is een officiele grote medaille en een kleine draagmedaille. 

<
>

Tekst op de zijkant

‘Pro Vers Misericordia et Cara Humanitate Perennis Decor Universalis’.

De vertaling van deze Latijnse tekst is:

Voor waarachtige barmhartigheid en hooggewaardeerde menselijkheid een duurzaam en alomvattend eerbewijs. 

 

 

<
>

Ailke Westerhof (1882-1946)

Ailke Westerhof (Aagje) was werkzaam als oorlogsverpleegster op de Rode Kruisambulance tijdens de Balkanoorlogen. Tijdens WO I raakte ze zwaar gewond. Voor haar dapperheid kreeg zij als eerste verpleegster op 20 juni 1935 de Florence Nightingale Medaille. 

 

<
>

Adriana Elisabeth (Adrie) Schipper

Was Rode Kruisverpleegster tijdens de Boerenoorlog en de Balkanoorlog. Tijdens W.O.I verzorgde zij gewonden in Saloniki, vlak achter het front. 

Medaille toegekend op 12 mei 1937, uitgereikt op 11 juni 1937 door de onder-voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis.

Ze leefde van 1875-1954. 

 

<
>

Maria Adriana Anna (Rie) Bloem

Als wijkverpleegster tijdens WO II betrokken bij gevechten in Venray en bij de evacuatie van gewonden en zieken. Sneuvelde door een granaatinslag tijdens een begrafenis.

Medaille toegekend 12 mei 1947, posthuum uitgereikt op 18 juli 1947 door Prinses Juliana.

Ze leefde van 1912-1944. 

 

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft