Gastblogger Koos Ockeloen over promoveren

Promoties in de verpleegkunde zijn niet uniek, maar wel als ze gaan over de geschiedenis van de verpleegkunde! En dus kondigen we met trots aan dat Koos Duivesteijn-Ockeloen, vriend van het FNI, gaat promoveren Zijn promotie is op 12 februari aan de Open Universiteit te Heerlen om 16.00. Koos, schreef voor ons een gastblog over de weg naar zijn proefschrift.

Zes jaar onderzoek

12 februari 2016 is het zover. Op die dag hoop ik te promoveren op het proefschrift Op zoek naar de ‘totale mens’. Taak, verantwoordelijkheid en identiteit van de verpleegkunde, 1955-1988. Zes jaar onderzoek krijgt dan een afronding. "Val je daarna niet in een groot gat?", vragen velen mij. "Nee, er is nog zoveel te ontdekken aan de geschiedenis van de verpleegkunde!"

Een soort examenvrees

Momenteel houd ik me bezig met de voorbereiding op de promotie. Spannend is het wel. Het is een soort examenvrees die me bekruipt. Het net uitgekomen rapport Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging zou een aanknopingspunt kunnen zijn om het gesprek te sturen. Begin jaren '80 van de vorige eeuw was er al een aanzet voor een beroepsprofiel voor de MBO-V en HBO-V. Toen in 1972 beide opleidingen van start gingen, moesten de verschillen van deze opleidingen duidelijk worden. Een Ambtelijke Commissie publiceerde in 1981 een rapport met de lange titel Discussienota. Profiel van de beginnend verpleegkundig beroepsbeoefenaar, die de MBO-V opleiding heeft gevolgd en profiel van de beginnend verpleegkundig beroepsbeoefenaar, die de HBO-V opleiding heeft gevolgd.

Eerste beroepsprofiel

Het liep allemaal anders, want de toenmalige MBO-V sneuvelde al na zo’n 10 jaar, omdat de overheid die opleiding in het nieuwe Middelbaar Dienstverlenings- en Gezondheidszorgonderwijs (MDGO) wilde onderbrengen. Het MDGO leverde vanaf medio jaren '80 verpleegsters/verplegers af. De volgende constructie werd bedacht voor wat uiteindelijk het eerste beroepsprofiel voor verpleegkundigen zou worden in 1988: alle verpleegkundigen van dat moment werden aangeduid als verpleegkundigen op het eerste deskundigheidsniveau en de MDGO-verpleegsters/verplegers zouden met de ziekenverzorgenden op het tweede deskundigheidsniveau moeten gaan functioneren. Dit beroepsprofiel vormde de basis voor ongelijkheid, want hiermee werden inservice-opgeleide A-, B-, en Z-verpleegkundigen en via het dagonderwijs opgeleide HBO-V’ers en toenmalige MBO-V’ers, in principe gelijkgesteld, ook voor de latere Wet BIG. Met het beroepsprofiel van 2016 wordt deze ongelijkheid opgeheven. Voor ‘zittende’ verpleegkundigen komt er een overgangsregeling totdat ook zij in 2024 als basisverpleegkundige of regieverpleegkundige kunnen worden geregistreerd.