Nieuws

Het laatste nieuws van en over het Florence Nightingale Instituut vind je hier.

Bekijk dit dossier

Een eigen vakblad (TvZ)

Het allereerste nummer van TvZ verscheen op 15 september 1890. Dit jaar bestaat het tijdschrift dus maar liefst 125 jaar!

Bekijk dit dossier

Educatie

Waarom historische kennis thuishoort in de opleiding Verpleegkunde. Met een prachtig filmpje: The future of nursing.

Bekijk dit dossier

Nieuws

In dit nieuwsdossier vind je het laatste nieuws van en over het Florence Nightingale Instituut. We houden je op de hoogte van relevante ontwikkelingen, maar ook van nieuwe themadossiers op deze website.

Huiswerk voor politiek en media

TVZ - Er zijn de komende jaren tot 125.000 mensen extra nodig in de zorg. Alarmerende berichten, waarmee we afstevenen op een fiks probleem.

Lees hier het hele artikel


Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ, verpleegkunde in praktijk en wetenschap, 2018, nr. 3.

<
>

Pioniers in aidsverpleging

Lees en beluister hier de verhalen van 6 verpleegkundigen, die vanaf 1982 de eerste aidspatiënten verpleegden.

Bekijk dit dossier

Florence Nightingale Medaille

Een erkenning voor moedige meiden

Bekijk dit dossier

Nieuwsbrieven

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief van het Florence Nightingale Instituut.

Bekijk dit dossier

2017

Wijkverpleging in actie

December 2017 - De wijkverpleging is terug en wijkverpleegkundigen zijn hard nodig. Tegelijk is er een flink tekort en zijn ze schaars. Veertig jaar geleden deed zich eenzelfde situatie voor. Er was onrust binnen de gezondheidszorg, waarna wijkverpleegkundigen massaal in actie kwamen. Lees meer in ons dossier 

 

Wijkverpleging in actie

<
>

Terugblik op het 2e Nightingale Symposium

Op 30 juni 2017 vond in Utrecht het 2e Nightingale Symposium plaats. Het thema ‘Verplegen in oorlog’ was gewijd aan Nederlandse verpleegkundigen die een heldenrol hebben gespeeld in oorlogssituaties of in benarde tijden. De middag stond onder leiding van Saskia Danen.

Lancering project ‘Hun stem gehoord’

Een langgekoesterde wens van het Florence Nightingale Instituut (FNI) gaat in vervulling met de start van het project ‘Hun stem gehoord’. Bij dit oral history project draait het om verpleegkundigen die in de afgelopen 50 jaar in bijzonder lastige situaties leiderschap hebben getoond. Hun verhalen worden vastgelegd. Het project bestaat uit 3 deelprojecten. We gaan de verhalen optekenen van verpleegkundigen die

  • in de krijgsmacht en oorlogssituatie werkten;
  • tijdens de beginjaren van de Aidsepidemie leiderschap toonden;
  • aan de top van ziekenhuizen leiding gaven.

Het project over de Aidsepidemie is reeds gestart en Hugo Schalkwijk van bureau ‘Oud wasgoed’ is aangetrokken voor de uitvoering. Hij vertelde hoe een en ander verloopt.

Hier om te helpen

De historicus Ad van Liempt ging met zijn lezing ‘Hier om te helpen’ in op het 150-jarig bestaan van het Nederlandse Rode Kruis in 2017. Zijn bijdrage behelsde 3 verhaallijnen: neutraliteit, vluchtelingen en individuele heldinnen. Aan de hand hiervan liet Van Liempt zien in welke onmogelijke omstandigheden het Rode Kruis vaak keuzes moest maken. Verpleegkundige heldinnen uit de Frans-Duitse oorlog, de Boerenoorlog, WO I en WO II kregen een gezicht.

Helden van het Rode Kruis

Ter gelegenheid van hun jubileum produceerde het Rode Kruis een aantal monologen over helden en heldinnen. De verhalen van Sara Hudig, Lisette Hellemans, Johanna van Benthem en Koos van Schaik gaven een goed beeld van welke keuzes deze vrouwen ooit maakten. De monologen zijn hier te bekijken.

Wie kregen de Florence Nightingale Medaille?

Na de pauze liet Nannie Wiegman zien welke vrouwen de afgelopen eeuw de Florence Nightingale Medaille kregen en vooral waarom. Deze prestigieuze medaille is de enige internationale onderscheiding voor verpleegkundigen. Hij wordt toegekend door het Internationale Rode Kruis en is in Nederland tussen 1912 en heden 15 keer uitgereikt. De aanleiding om de medaille te krijgen loopt uiteen van verpleegkundig handelen in extreem gevaarlijke oorlogssituaties tot het uitblinken in maatschappelijke omstandigheden.

In gesprek met… Rick Ravensburg

Het vraaggesprek met Rick Ravensburg, militair-verpleegkundige, spitste zich toe op zijn keuzes voor dit vakgebied en waarin het verpleegkundige-zijn in de krijgsmacht zich onderscheidt van andere beroepsterreinen. Saskia Danen betrok in het vraaggesprek ook het thuisfront erbij, waarbij duidelijk werd hoe belangrijk dat is als je voor langere tijd op missie bent.

<
>

Verpleegkundige terug in de Raad van Bestuur

Frederike Meyboom riep in 1970 verpleegkundigen op beter op hun zaakjes te letten. Overal verdween de verpleegkundig-directrice uit de top van het ziekenhuis en daarmee de stem van de verpleging. Het is tijd voor een verpleegkundige in elke Raad van Bestuur.

Lees Nannie's column in V&VN Magazine

<
>

Een eigen vakblad (TvZ)

TvZ is het tijdschrift voor verpleegkundig experts. Het blad biedt zijn lezers een overstijgende blik op het vak; gericht op onderzoek, opinie, beleid en management. Het eerst nummer verscheen op 15 september 1890. Pas 100 jaar later kwamen er andere vakbladen op de markt. In 2015 bestaat TvZ precies 125 jaar. Reden voor een historische terugblik.

Verpleegkundige, hóórt u mij?

December 2015 - Dat verpleegkundigen goed moeten communiceren met hun patiënt staat buiten kijf. Op tal van congressen besteden we aandacht aan die kwaliteiten. Maar hoe deden ze dat de afgelopen eeuw? Is daar een interessante ontwikkeling aan te ontdekken? Lees Nannie’s laatste bijdrage in dit jubileumjaar van TvZ .  

Lees het volledige artikel

<
>

Een braaf hulpje

Oktober 2015 - Meteen in het eerste nummer van TvZ in 1890 is duidelijk hoe de relatie tussen arts en verpleegkundige behoorde te zijn: zij was zijn rechterhand en hij nam haar onder zijn hoede. Een bijna vaderlijke verhouding, die het beroep van verpleegkundige tot ver in de 20e eeuw zou bepalen. Gelukkig is er veel veranderd.

Lees het volledige artikel

<
>

'Wie zou zo'n blaadje nu lezen'

Op 15 september 1890 was het zover! Het eerste vakblad voor de verpleging, het huidige TvZ, rolde op de mat. De Nederlandse verpleging haalde hiermee de internationale pers. Of TvZ binnen de huidige ontwikkelingen 2040 haalt, is de vraag. Nannie Wiegman heeft wel een suggestie.

Lees het volledige artikel

<
>

125 jaar TvZ

September 2015 - Het is vast niemand ontgaan. Het Tijdschrift voor Ziekenverpleging bestaat maar liefst 125 jaar. In het uitgebreide themanummer veel aandacht voor de historie van ons mooie vak. Bijvoorbeeld in de vorm van een speciaal dossier en een uitgebreid interview met Nannie Wiegman

<
>

Een eigen vakblad

Iedere verpleegkundige leest wel een vakblad. De een kiest voor zuiver verpleegkundige inhoud, de ander voor een luchtiger thema. Nederlandse verpleegkundigen hadden al vroeg hun eigen vakblad. In september 1890 rolde het eerste nummer van het Maandblad voor Ziekenverpleging op de mat, een noviteit.

Het Maandblad was een idee van Anna Reynvaan en Jeltje de Bosch Kemper. Hun doel was alle verpleegsters en verplegers met elkaar te verbinden. Dat lukte, maar al snel startten protestantse en katholieke verpleegsters een eigen vakblad.

De wijkverpleging kreeg een eigen ‘orgaan’ en ook de verplegers hadden vanaf 1906 hun blaadje. En zo kreeg ieder z’n eigen tijdschrift.

 

<
>

Zó herken je ze!

Augustus 2015 - Het 125-jarig bestaan van TvZ biedt talloze mogelijkheden voor een interessante terugblik. Bijvoorbeeld over het insigne. Dragen we dat nu wel of niet op het uniform? De een vindt het ouderwets en iets van vroeger, de ander ontleent er de nodige beroepstrots aan. 

Lees het volledige artikel

<
>

Drama in de verpleging

Juni 2015 - Het 125-jarig bestaan van TvZ biedt talloze mogelijkheden voor een interessante terugblik. Wat zich allemaal in de verpleging afspeelde, is terug te lezen in dit tijdschrift. Soms komen daarbij hele trieste verhalen naar boven. Onze directeur Nannie Wiegman zocht uit hoe het zat met de moord op zuster Koperberg.

Lees het volledige artikel

<
>

125 jaar klinisch redeneren

April 2015 -  Dit jaar bestaat TvZ maar liefst 125 jaar! Een mooie aanleiding om terug te blikken. Nannie Wiegman, directeur van het Florence Nightingale Instituut, neemt ons mee door meer dan een eeuw verpleegkunde in Nederland. In het april-nummer: 125 jaar klinisch redeneren.

Lees het volledige artikel

<
>

Educatie

Wij zijn ervan overtuigd dat geschiedenis in het onderwijs van toekomstige verpleegkundigen thuis hoort. Daarom ontwikkelt het Florence Nightingale Instituut van oudsher op vernieuwende wijze educatief materiaal. Dit doen we om studenten verpleegkunde inzicht te geven in de ontwikkelingen die het vak verpleging heeft doorgemaakt.

<
>

Geen gelopen race

Geschiedenis als vak in de opleiding van MBO- en HBO-studenten is nog een wilde droom en zeker geen gelopen race. Vragen als ‘wat heeft een student eraan’ en ‘hoeveel tijd kost het de docent’ overheersen. Hoe bereiken we die droom?

Sinds 1996 zit de geschiedenis van ons vak niet meer in het curriculum. Wat een misser is dat geweest! Hiermee is namelijk de vraag naar historische reflectie naar de achtergrond verdwenen. De uitdaging is nu om die vraag weer actueel te maken en flink aan te wakkeren. Het aanbod is er inmiddels wel. Vanaf januari 2015 staan 22 mooie onderwijsmodules voor MBO en HBO, gebaseerd op Activerende Didactiek, online.

Voor docenten is er een afgeschermde omgeving waar ze antwoorden en een uitgebreide toolkit kunnen raadplegen. Voor hen is het noodzakelijk om zich te laten registreren, voor studenten zijn de opdrachten op invulbare pdf’s zo te maken. Inmiddels ontvangen 150 Verpleegkunde-docenten, waaronder een 10-tal Vlaamse collega’s, de docentennieuwsbrief met extra informatie. Meer weten of inschrijven? Meld je aan op www.fni.nl/opdrachten-voor-het-onderwijs

<
>

Hoezo geschiedenis?

Het vak verpleging kan niet zonder historisch perspectief. De zorg staat immers aan de vooravond van grote veranderingen. Mensen worden ouder, leven langer, blijven langer thuis. Verpleegkundigen spelen in al die veranderingen een essentiële rol, en dat doen ze al sinds 1880. Het Florence Nightingale Instituut wil aankomend verpleegkundigen goed toerusten voor die rol. Studenten verpleegkunde moeten weten waar ze vandaan komen en hun wortels kennen. Dat maakt ze sterk voor de toekomst; hún toekomst.

<
>

Opdrachten voor het onderwijs

Speciaal voor MBO- en HBO studenten: ruim 20 educatieve opdrachten over de geschiedenis van de zorg

Bekijk dit dossier

125 jaar verpleegkundige opleidingen

Februari 2015 - Dit jaar bestaat TvZ maar liefst 125 jaar! Een mooie aanleiding om terug te blikken. Nannie Wiegman, directeur van het Florence Nightingale Instituut, neemt ons mee door meer dan een eeuw verpleegkunde in Nederland. In het februari-nummer: 125 jaar verpleegkundige opleidingen.

Lees het volledige artikel

<
>
<
>

Geschiedenis en zelfbewustzijn

Januari 2015 - Verpleegkundigen hebben een haast intrinsieke neiging zichzelf weg te cijferen. Dat moet veranderen. Een goede eerste stap naar dat broodnodige zelfbewustzijn is het opdoen van historische kennis.

Lees Hugo's blog van januari 2015

<
>

Historische educatie

De verpleegkundige praktijk en de dilemma’s van vandaag zijn voortgekomen uit historische keuzes, handelingen, gebeurtenissen en ontwikkelingen. Verpleegkundigen maakten die keuzes, maar waarom en hoe? Als je dat snapt, begrijp je ook de actuele ontwikkelingen in hun context beter. Daarom is historische educatie zo nuttig.

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft