Toen en Nu

Lees onze rubriek Toen en Nu in het vakblad Nursing.

Bekijk dit dossier

Actueel

Op zoek naar het laatste nieuws, ons meest recente blog of de rubriek Toen en Nu? Je vindt het hier.

Bekijk dit dossier

Toen en Nu

In het vakblad Nursing geeft onze directeur Nannie Wiegman maandelijks haar kijk op de historie van de verpleging en verzorging in Nederland. De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan bod. Van vakantie vierende verpleegsters tot professionalisering en bevlogenheid. Toen en nu.

2017

Verplegen in oorlog

Toen en Nu - mei 2017  
Het Nederlandse Rode Kruis bestaat 150 jaar. Tijd voor een gedenkboek met veel aandacht voor verpleegkundigen. Ook Janny Folmer koos ervoor om in 1916 te gaan werken in een oorlogssituatie.

 

Lees het volledige artikel

<
>

Aan tafel bij Matthijs

Toen en Nu - april 2017
De Dag van de Verpleging is bij uitstek geschikt om invloedrijke verpleegkundigen aan het woord te laten over het beroep. Hoogleraren, lectoren en bestuurders moeten op 12 mei aanschuiven bij DWDD.  

 

Lees het volledige artikel

 

<
>

Weg van de sleur

Toen en Nu - maart 2017
Nederlandse verpleegkundigen zijn elders geliefd. Vooral de Verenigde Emiraten zijn in trek. Even weg uit de sleur en meteen lekker sparen. Nieuw is dat niet. Vanaf 1900 werkten verpleegkundigen graag in het Sanatorium in Davos. Het salaris was hoog en de reis een belevenis.

Lees het volledige artikel

<
>

Wijkverpleegkundige onder controle

Toen en Nu - februari 2017
Wijkverpleegkundigen zijn tot 1980 zelfstandige professionals. Ze leverden uitstekende zorg, stelden de patiënt centraal en wisten van wanten. Het meest last hadden ze nog van hun werkgevers. In 2017 gaat de IGZ wijkverpleegkundigen controleren, maar ondermijnt dit niet hun professionaliteit?

Lees het volledige artikel

<
>

Durf te laten

Toen en Nu - januari 2017
Dat verpleegkundig handelen Evidence Based moet zijn, is vanzelfsprekend. Maar afstand doen van zinloze rituelen in de zorg gaat niet vanzelf. We deden het toch altijd volgens het boekje? Het congres ‘Durf te laten’ in 2008 ging hierover en zorgde voor veel commotie.

Lees het volledige artikel

<
>
2016

Werken met de feestdagen

Toen en Nu - december 2016
De feestdagen doorbrengen in het ziekenhuis is altijd speciaal. Maar vroeger was het misschien nog wel specialer. Nannie kreeg een bijzonder plakboek uit 1949 en schreef er voor Nursing deze blog over. 

 

Lees het volledige artikel

<
>

Actueel

In dit actuele themadossier vind je altijd het laatste nieuws, het meest recente blog van onze directeur Nannie Wiegman en onze bijdragen in de media, zoals de rubriek Toen en Nu voor het vakblad Nursing. Maar ook onze nieuwste themadossiers.

Expositie in Bernhoven

Verpleegkundig leiderschap is hot. Ziekenhuis Bernhoven heeft vanaf 12 mei een eigen Verpleegkundige Adviesraad. Om dit moment te markeren gebruikte men de pop-up expositie van het FNI, die rondom het thema leiderschap werd ingericht. Met Hanneke Peters, voorzitter van de nieuwe VAR, als gastconservator. 

<
>

Florence, gefeliciteerd!

<
>

Nannie Wiegman

Directeur Florence Nightingale Instituut

Tranen bij Florence

Nannie's blog - mei 2017
Wat heb je aan Dag van de Verpleging? Elk jaar maken we er op 12 mei weer een feestje van. Het is immers de Dag van de Verpleging, waarop we vieren dat Florence Nightingale in 1820 het levenslicht zag. Op de een of andere manier blijft ze ons fascineren. Mij in ieder geval wel...

Verplegen is een kunst

Florence was een 19e eeuwse vrouw, slim, eigenzinnig, vasthoudend en menslievend. Met haar talenten heeft ze de zorg als beroep op de kaart gezet. Verplegen en verzorgen was voor haar geen liefdadigheid, maar een vak, een kunst, die je je moest eigen maken door goed te oefenen en door een opleiding.

De Dag van de Verpleging

Vanaf 1964 eren we in Nederland en daarbuiten daarom Florence op 12 mei met de Internationale Dag van de Verpleging. Maar wat heb je eigenlijk aan die dag? Sommigen vinden het een onzinnig eerbewijs, anderen zien er de waarde van in. Ik ook en wel hierom. 

Florence Nightingale Museum

Een paar jaar geleden was ik toevallig op 12 mei in Londen. Ik moest natuurlijk juist op die dag naar het Florence Nightingale Museum. Dat ligt immers naast het St. Thomas Hospital, het beroemde ziekenhuis waar Florence in 1861 de eerste opleiding voor verpleegsters startte. Een ‘must’ voor mij als historica.

Het beeld van Florence

Aangekomen bij het museum was het een drukte van belang met hordes vrouwen. Ze stonden in een lange rij te wachten voor, ja, voor wat eigenlijk? Het duurde even voordat ik in de gaten had dat dit collega’s waren, verpleegkundigen en verzorgenden uit alle wereldcontinenten, die op de foto wilden met het standbeeld van Florence Nightingale. Dat ging me in eerste instantie wat te ver. Om nu met een beeld van Florence op de foto te gaan en daar een uur voor te wachten.

Trots op ons mooie vak

Maar het lange wachten was het meer dan waard. Toen ik eenmaal mijn arm om het beeld van Florence sloeg, stroomden de tranen over mijn wangen. Dat gevoel, om even die vrouw vast te houden, - al was het maar van steen - dat maakte me zo trots op ons mooie vak. Ik koester de foto met mij en Florence en voor mij kan 12 mei niet meer stuk. En wat betekent 12 mei voor jou?

 

<
>

Verplegen in oorlog

Toen en Nu - mei 2017  
Het Nederlandse Rode Kruis bestaat 150 jaar. Tijd voor een gedenkboek met veel aandacht voor verpleegkundigen. Ook Janny Folmer koos ervoor om in 1916 te gaan werken in een oorlogssituatie.

 

Lees het volledige artikel

<
>

Nightingale Symposium

Schrijf je nu in voor het 2e Nightingale Symposium op 30 juni 2017.

Bekijk dit dossier

Agenda

Het Florence Nightingale Instituut brengt in kaart welke interessante congressen of bijeenkomsten er nationaal en internationaal zijn op het gebied van de geschiedenis van de verpleging. Voor aanvullingen en suggesties houden wij ons van harte aanbevolen.

Agenda 2017 ...

 

 

20 mei - 31 mei 2017

 

27 mei - 1 juni 2017

 

28 juni - 2017

 

30 juni 2017

 

7 - 10 september 2017


6 oktober 2017

 

<
>
Einde dossier

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft