Toen en Nu

Lees onze rubriek Toen en Nu in het vakblad Nursing.

Bekijk dit dossier

Toen en Nu

In het vakblad Nursing geeft onze directeur Nannie Wiegman maandelijks haar kijk op de historie van de verpleging en verzorging in Nederland. De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan bod. Van vakantie vierende verpleegsters tot professionalisering en bevlogenheid. Toen en nu.

2017

Luizenzuster

Toen en nu - juli 2017  
Onlangs startte het ambassadeurstraject voor jeugdverpleegkundigen. Is dit nodig? Ja, want de weg van ‘luizenzuster’ begin vorige eeuw naar de jeugdverpleegkundige nu is lang. 

 

Lees het volledige artikel 

 

 

 

<
>

Vermijd de inservice-valkuil

Toen en nu - juni 2017
De nieuwe praktijk-leerroutes lijken verdacht veel op het oude inservice-systeem. Maar daarbij zat een addertje onder het gras, weet Nannie Wiegman.

 

Lees het volledige artikel

<
>

Verplegen in oorlog

Toen en Nu - mei 2017  
Het Nederlandse Rode Kruis bestaat 150 jaar. Tijd voor een gedenkboek met veel aandacht voor verpleegkundigen. Ook Janny Folmer koos ervoor om in 1916 te gaan werken in een oorlogssituatie.

 

Lees het volledige artikel

<
>

Aan tafel bij Matthijs

Toen en Nu - april 2017
De Dag van de Verpleging is bij uitstek geschikt om invloedrijke verpleegkundigen aan het woord te laten over het beroep. Hoogleraren, lectoren en bestuurders moeten op 12 mei aanschuiven bij DWDD.  

 

Lees het volledige artikel

 

<
>

Weg van de sleur

Toen en Nu - maart 2017
Nederlandse verpleegkundigen zijn elders geliefd. Vooral de Verenigde Emiraten zijn in trek. Even weg uit de sleur en meteen lekker sparen. Nieuw is dat niet. Vanaf 1900 werkten verpleegkundigen graag in het Sanatorium in Davos. Het salaris was hoog en de reis een belevenis.

Lees het volledige artikel

<
>

Wijkverpleegkundige onder controle

Toen en Nu - februari 2017
Wijkverpleegkundigen zijn tot 1980 zelfstandige professionals. Ze leverden uitstekende zorg, stelden de patiënt centraal en wisten van wanten. Het meest last hadden ze nog van hun werkgevers. In 2017 gaat de IGZ wijkverpleegkundigen controleren, maar ondermijnt dit niet hun professionaliteit?

Lees het volledige artikel

<
>

Durf te laten

Toen en Nu - januari 2017
Dat verpleegkundig handelen Evidence Based moet zijn, is vanzelfsprekend. Maar afstand doen van zinloze rituelen in de zorg gaat niet vanzelf. We deden het toch altijd volgens het boekje? Het congres ‘Durf te laten’ in 2008 ging hierover en zorgde voor veel commotie.

Lees het volledige artikel

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft