Erfgoed

Bekijk hier de mooiste topstukken uit onze collectie

Bekijk dit dossier

Over het FNI

Het FNI is het kenniscentrum voor de geschiedenis van de verplegende en de verzorgende beroepen.

Bekijk dit dossier

Erfgoed

Het Florence Nightingale Instituut beschikt over een eigen verpleegkundige collectie die bestaat uit foto's, objecten, egodocumenten en boeken. De collectie vind je terug in onze themadossiers, in de juiste context en met de bijbehorende verhalen. In dit dossier lichten we de topstukken uit in een mooie 360-presentatie.

Topstukken uitgelicht

Een echt online museum!

Net als in een 'echt' museum, kun je bij ons rondsnuffelen in de collectie en tentoonstellingen bezoeken in de vorm van themadossiers. Wij zijn er trots op dat we het museumschildje hebben en voldoen aan de eisen die het Nederlands Museumregister stelt.

<
>

Tinnen urinaal of 'piskannetje'

De oudste modellen urinaal waren gemaakt van tin. Dit urinaal is een staand model. Niet alleen om hem rechtop te kunnen neerzetten maar omdat in die tijd voor het gebruik een knielende houding in bed de gewoonte was. De zieke moest daarbij echter wel ondersteund worden. Bij dit voorwerp hoort een bijzonder verhaal, ...

... uit de herinneringen van verpleegkundige An Poot: 'Ik was op visite bij een oude tante Anna wonend op een kleine boerderij met een ongetrouwde neef. Tante Anna had voordien altijd voor haar oude moeder gezorgd, die 89 jaar is geworden. Opoe heette ook Anna, ik ben dus naar haar vernoemd. Maar na haar dood, vond tante Anna dat ik naar haar vernoemd zou zijn. Ik had zogezegd een streepje voor. Ik was al in de verpleging, vermoedelijk pas 20 jaar. Zij ging er van uit dat ik veel kennis bezat! Op een dag was ik bij haar op visite en zag ik op een tafeltje dat kannetje staan. Ik vroeg haar: tante, hoe komt u aan dit bijzondere kannetje? Zij keek mij ongelovig aan en zei: jij bent toch zuster, weet jij niet wat dit voor een kannetje is? Nee, zei ik, ik dacht dat het een bijzonder tinnen vaasje was. Nou, zei ze, jullie zullen in het ziekenhuis er wel een andere naam aan geven, maar wij noemden dit altijd een : 'PISKANNETJE'. Later mag je van mij erven. Maar toen ik afscheid nam, zei ze: neem het nu maar mee! Dat is het verhaal dat erbij hoort.'


Periode
  • Van 1800 tot 1920





<
>

De pop van zuster Stieltjes

Wijkverpleegster Antje Stieltjes verbaasde in 1898 vriend en vijand met een revolutionaire uitvinding. Ze ontwierp het ‘Werkmansverband’, een verband om fabrieksarbeiders die last hadden van eczeem slimmer te verbinden en ze zonder al te veel pijn te verschonen. Haar uitvinding paste ze toe op dit popje, ...

... dat ze instuurde naar de jury. Met haar uitvinding won ze op de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid de hoofdprijs.


Periode
  • 1898





<
>

Uniform met hartjesschort

Vanaf het moment dat verplegen een beroep wordt, dragen verpleegsters en verplegers een uniform. Van lange statige zwarte jurken vroeger tot vrolijk gekleurde hesjes nu. Het meest bekende uniform is deze japon van grijsblauw keizerslinnen met de witte katoenen hartjesschort. Het uniform gaf de verpleegster status. ...

... Iedereen kon zien dat ze een belangrijk beroep uitoefende.






<
>

Witte sluier

Het uniform van de verpleegster was niet compleet zonder een kapje. In de vroegste periode waren dat lange zwarte sluiers, vaak erg onhandig en onhygiënisch in het gebruik. Toen het uniform stralend wit werd, paste daar ook een witte sluier bij. Eerst was de sluier lang, maar naarmate de tijd vorderde, werd ...

... deze steeds korter. Dit is al een kort model, dat voorafging aan het papieren verpleegsterkapje.






<
>

Voor deze website moesten we onze verpleegkundige collectie digitaliseren.

<
>

Over het FNI

Wie meer wil weten over de historie van de verpleging en verzorging is bij het FNI aan het juiste adres. Als kenniscentrum stimuleren we (wetenschappelijk) onderzoek naar de geschiedenis van deze prachtige beroepen. We ontwikkelen educatieve modules voor zorgstudenten en delen het erfgoed met behulp van beelden en verhalen. Dat doen we op geheel eigentijdse wijze .

Over ons

Het FNI is het (online) kenniscentrum voor de geschiedenis van verpleging en verzorging. Het FNI is onderdeel van beroepsvereniging V&VN. Je kunt op deze website terecht voor informatie over die geschiedenis. Ook zijn we regelmatig in het land te vinden. Het FNI heeft geen bezoekerscentrum. Het FNI stond tot 2020 bekend als het Florence Nightingale Instituut. De naam Florence Nightingale (1820-1910) is gekozen als eerbetoon aan de visionaire grondlegster van de verpleegkunde. Zij formuleerde de basisprincipes van verplegen en verzorgen en legde die vast in het nog steeds actuele boekje ‘Notes on Nursing’.

<
>
<
>

Missie

Het FNI onderzoekt, verzamelt en draagt kennis uit over de geschiedenis van de verpleegkundige en verzorgende beroepen. We stimuleren en doen onderzoek, bieden educatieve opdrachten aan en presenteren op allerlei manieren het verpleegkundig erfgoed.

<
>

Beroepstrots

Wij willen een bijdrage leveren aan de beroepsverdieping en -trots van verpleegkundigen en verzorgenden. Hoe? Door hen te laten zien in welke traditie zij staan.

<
>

Educatie

Wij bieden educatieve modules rond allerlei thema’s uit de rijke geschiedenis van verpleging en verzorging. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor studenten Verpleegkunde op HBO- en MBO-niveau.

<
>

Reacties


De eerste evaluaties zijn binnen. Deze mooie reactie kregen we binnen van een docent van een groot ROC: "Rond 12 mei heb ik met plezier gebruik gemaakt van de opdrachten betreffende de geschiedenis van de verpleging. De opdrachten waren op het juiste niveau geschreven en sloten goed aan. Wij waren er in het team blij mee! Ik heb niet direct veel tips. Alleen maar een top! Het scheelde in de werkdruk..."

Onderzoek

Wij bevorderen historisch onderzoek door kennis over de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen te stimuleren, faciliteren en te publiceren.

 

<
>

no nurses no future

<
>

Cultureel erfgoed

Wij dragen zorg voor behoud, beheer, documentatie en tentoonstellen van het verpleegkundig en verzorgend cultureel erfgoed. Dat doen we op deze website aan de hand van themadossiers en door het land in de vorm van mobiele exposities en speciale events. Het FNI beheert in totaal zo’n 1.500 verpleegkundige objecten. Topstukken zijn de originele handtekening én brief van Florence Nightingale en het popje van zuster Antje Stieltjes. Maar ook egodocumenten van zo’n 150 individuele verpleegsters die bestaan uit puntenboekjes, diploma’s en enkele dagboekjes. Onze insignecollectie telt maar liefst 800 insignes. Ieder insigne is aan de achterzijde voorzien van een uniek registratienummer. Hierdoor is te herleiden van wie het insigne is geweest en waar het diploma is behaald. 

Ieder insigne kent zo z’n eigen unieke verhaal en die verhalen willen wij graag voor jou ontsluiten. Om het erfgoed in zijn juiste context te plaatsen, zoeken wij, waar nodig, aansluiting bij andere collecties. Denk aan aan particuliere collecties of aan andere (internationale) musea. Voor ons staat niet zozeer de collectie zelf centraal, als wel het verhaal dat achter ieder object schuil gaat. Want juist die verhalen vertellen iets over het leven van die unieke verpleegkundige of verzorgende en dat houdt onze geschiedenis levend.

<
>

Beantwoord deze vraag en ontdek welke themadossiers voor jou interessant zijn.

De voor jou geselecteerde dossiers verschijnen naast elkaar. Je kunt via het pijltje in de rode balk aan de zijkant van het dossier verder klikken.

Verberg Ontdek wat deze site jou te bieden heeft